• Gia Mora a cumpărat un Hyundai Ioniq 5, EV cu o autonomie de 400 km, ce aduce o eficiență ridicată.
  • Ea și partenerul ei au parcurs până la acest moment 29.000 km cu mașina electrică.
  • Morris a fost surprinsă de modul în care temperatura afectează timpul de încărcare.

Scriitoarea Gia Mora povestește cum a decis alături de iubitul ei să călătorească pe distanțe lungi cu mașina electrică pentru a le oferi confortul dorit. „Când am decis în 2021 că voi zbura doar o dată la trei ani din motive de mediu, principala mea preocupare a fost cum să rezolv călătoriile pe distanțe lungi”, declară aceasta pentru Insider.

Aceștia au făcut compromisuri în iunie anul trecut, achiziționând un SUV hibrid, și anume un Hyundai Ioniq 5, complet electric. Cu o baterie de încărcare rapidă de 350 de kilowați și o autonomie de 400 km, Ioniq 5 le permite să călătorească pe distanțe lungi așa cum și-au dorit.

Prima experiență cu mașina electrică

Cei doi au confirmat că au parte de diverse beneficii și au fost mulțumiți încă de la prima lor călătorie pe care au avut-o cu noua mașină: „Prima noastră călătorie cu mașina electrică a fost la Scottsdale, Arizona, LA și a fost un real succes. De atunci, am fost la San Diego, am vizitat familia în Colorado și am făcut o excursie cu bicicleta de munte prin Nevada, Utah și New Mexico, parcurgând peste 29.000 km.”

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Au fost încântați de felul în care pot încărca mașina întrucât orice stație le permite acest lucru. Cei doi au confirmat că au fost sceptici inițial în privința deținerii unei mașini electrice datorită temerilor ce se petrec la stațiile izolate sau chiar de a rămâne blocați cu o baterie descărcată. Cu toate acestea, au existat motive întemeiate de a putea achiziționa o mașină electrică.

Planificarea încărcării este ușor de făcut

Deoarece stațiile de încărcare nu sunt la fel de des întâlnite ca benzinăriile, călătoria pe distanțe lungi cu un o mașină electrică necesită mai multă planificare decât o călătorie tradițională. Gia More povestește cum o simplă aplicație facilitează găsirea și obținerea de indicații către încărcătoare. „Nu am avut niciodată probleme în găsirea unei stații și nu a trebuit niciodată să conducem mai mult de 1 km pe o autostradă principală pentru a accesa una.”

În toate călătoriile pe care le-au avut, au întâmpinat o singură situație în care a trebuit să aștepte 20 de minute pentru un încărcător deschis. Cu o pregătire adecvată, au recunoscut că puteau evita încărcarea în timpul orelor de vârf și astfel se reduce orice întârzieri.

Este mai rapid să călătorești pe distanțe lungi vara cu o mașină electrică

Vehiculele electrice sunt opusul mașinilor pe benzină când vine vorba de reglarea temperaturii. Toate mașinile electrice, inclusiv Ioniq 5, folosesc mai multă energie pentru a încălzi decât pentru a răci. De aceea, o mașină electrică suferă pierderi de autonomie pe vreme mai rece.

„Pentru că încărcăm atât de des, distanța pe care o putem parcurge într-o zi nu este afectată de frig, dar înseamnă că trebuie să fim pregătiți să petrecem mai mult timp așteptând ca mașina să se încarce. În schimb, răcirea lui Ioniq 5 are un efect foarte mic asupra autonomiei și timpului de încărcare. O mulțime de stații de încărcare arată exact așa cum te-ai aștepta, dar când ne-am aventurat în afara zonelor metropolitane majore, am descoperit câteva opriri unice”.

În ciuda oricăror provocări, drumul de-a lungul rețelei Electrify America în Ioniq 5 este o opțiune plăcută pentru orice doritor care dorește să opteze pentru o asemenea mașină electrică, în comparație cu biletele de avion care sunt destul de costisitoare.

Citește și: