- Criptomonedele reprezintă o formă de schimb și stocare între membrii unei comunități descentralizate.
- Monedele digitale reprezintă, de obicei, o formă digitală a unei valute clasice.
- Monedele virtuale însumează toate monedele din mediul digital, incluzând atât criptomonedele, cât și monedele digitale.
Diferența dintre criptomonede, monede digitale și monede virtuale este puțin cunoscută. Adesea, acești termeni sunt folosiți ca termeni interschimbabili, sinonime, deși acest lucru nu este adevărat.
Cel mai adesea, se face confuzie între criptomonede și monede digitale, chiar daca nu au nimic în comun. O primă diferență între cele două tipuri de monede virtuale este dată de cine le controlează. Regăsim aici două tipuri de control – centralizat și descentralizat. O altă diferență este reprezentată de transparența tranzacțiilor. În cazul criptomonedelor, oricine poate vedea tranzacțiile efectuate de orice utilizator, deoarece acestea se află pe blockchain. În cazul monedelor digitale, acest lucru nu este valabil.
Ce sunt criptomonedele
Criptomonedele reprezintă o formă de schimb și stocare între membrii unei comunități descentralizate, aceasta fiind și principala diferență față de o monedă digitală. Ele sunt guvernate de un algoritm sau o bază de date, cum ar fi renumitul „blockchain”, despre care auzim tot mai des.
Reglementările din interiorul rețelei sunt guvernate de majoritatea comunității. În categoria criptomonedelor intră, printre altele, Bitcoin și Ethereum, recunoscute la nivel mondial. Bitcoin este descris ca fiind un sistem total descentralizat, fără un server sau o autoritate centrală.
Ce sunt monedele digitale
Moneda digitală sau electronică este „o formă digitală a unei valute clasice sau „fiat”. Din punct de vedere legislativ, moneda digitală este definită prin art. 4, lit. f din Legea 127/2011 privind activitatea de emitere de monedă electronică ca fiind „o valoare monetară stocată electronic, inclusiv magnetic, reprezentând o creanță asupra emitentului, emisă la primirea fondurilor în scopul efectuării de operațiuni de plată și care este acceptată de o persoană, alta decât emitentul de monedă electronică”. În acest caz, autoritatea emitentă primează. Spre exemplu, în India, the Reserve Bank of India este cea care emite o astfel de monedă digitală.
Un alt exemplu este yuanul digital din China, fiind un echivalent în mediul digital al monedei naționale. Mai mult de atât, în această categorie, de monede digitale, intră și „banii” din jocuri, pe care îi folosim pentru a cumpăra diverse obiecte și oricare astfel de monede care sunt controlate de către o autoritate.
Ce sunt monedele virtuale
Dacă diferența dintre criptomonede și monede digitale poate fi mai greu de înțeles, în special pentru cei care nu au aprofundat acest subiect, la monedele virtuale situația este simplă. Monedele virtuale reprezintă ansamblul monedelor din mediul virtual (sau digital). Asta înseamnă că monedele virtuale reprezintă o mulțime în care se regăsesc atât criptomonedele, cât și monedele digitale.