• Mariupol a fost unul dintre primele situri vizate de forțele rusești atunci când a început invazia în februarie 2022.
  • Orașul a fost predat în luna mai a anului trecut.
  • Oficialii ucraineni au afirmat că peste 20.000 de civili au fost uciși.

Google Maps a fost actualizat cu noi imagini care arată efectul pe care războiul l-a avut asupra orașului ucrainean Mariupol, scrie Indy100. Cea mai recentă actualizare a site-ului arată transformarea orașului dintr-un port plin de viață într-un loc puternic bombardat.

Se pare că unele fotografii ale orașului nu au mai fost actualizate de trei ani, ceea ce face ca acest constrast să fie și mai puternic. Utilizatorii Twitter au împărtășit imagini din satelit cu orașul, acum ocupat de forțele rusești, după ce au observat actualizările din această săptămână.

Mariupol a fost unul dintre primele orașe vizate de forțele rusești atunci când a început invazia în februarie 2022. Orașul a fost predat în luna mai a anului trecut, iar oficialii ucraineni au afirmat că peste 20.000 de civili au fost uciși. Unul dintre cele mai devastatoare incidente a avut loc atunci când un teatru folosit ca adăpost antiaerian, care avea cuvântul copii” scris pe pământ în afara lui, a fost distrus de loviturile aeriene rusești. Aproximativ 600 de persoane au murit în urma atacului.

Ministerul rus al Apărării a negat rapid că a efectuat atacul de anul trecut, potrivit agenției de știri RIA. În schimb, a acuzat Batalionul Azov, o miliție ucraineană de extremă dreapta, că l-a aruncat în aer, fără a oferi dovezi care să susțină afirmația.

Vladimir Putin a părut să fie huiduit de un locuitor din Mariupol în timpul vizitei sale din martie în orașul anexat. Potrivit The Telegraph, în timp ce președintele Rusiei se întâlnea cu presupușii ucraineni recunoscători, o femeie poate fi auzită strigând: Sunt numai minciuni, totul este doar pentru spectacol”.

Citește și