• Noua navă spațială va urmări caracteristici cu un diametru de până la 500 m.
  • Nava spațială, care se află la 36.000 km deasupra ecuatorului, a fost lansată în decembrie.
  • Avertizările privind condițiile iminente și periculoase ar trebui să se îmbunătățească considerabil.

Primele imagini ale noului satelit meteorologic european, Meteosat-12, tocmai au fost publicate, anunță BBC. Nava spațială, care se află la 36.000 km deasupra ecuatorului, a fost lansată în decembrie și se află în prezent într-o fază de testare care va dura cea mai mare parte a acestui an.

Atunci când datele Meteosat-12 vor fi în sfârșit puse la dispoziția agențiilor meteorologice, se așteaptă ca acesta să aducă o schimbare radicală în ceea ce privește abilitățile de prognoză. Avertizările privind condițiile iminente și periculoase ar trebui să se îmbunătățească considerabil.

Este vorba de ceea ce se numește nowcasting” – capacitatea de a spune cu mai multă încredere că vânturi violente, fulgere, grindină sau ploi torențiale sunt pe cale să lovească o anumită zonă. o parte din acest progres va proveni din rezoluția sporită a Meteosat-12. În cazul generației anterioare de sateliți, pentru a fi detectată o trăsătură dintr-o furtună trebuia să aibă un diametru de cel puțin 1 km. Noua navă spațială va urmări caracteristici cu un diametru de până la 500 m.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Acum putem vedea structuri foarte fine”, a declarat Jochen Grandell de la Eumetsat, agenția interguvernamentală care gestionează sateliții meteorologici europeni.

Este posibil să fi auzit termenul overshooting top, de exemplu, care este o parte a dezvoltării norilor unei furtuni în care se pot vedea curenți ascendenți și descendenți foarte puternici. Acestea se schimbă foarte rapid și sunt, de asemenea, foarte mici. Dar sunt, de asemenea, foarte puternice”, a declarat el pentru BBC News. Europa are propria navă spațială meteorologică așezată la mare înălțime deasupra planetei încă din 1977.

Meteosat-12 supraveghează permanent Europa, Orientul Mijlociu și Africa

Meteosat-12 se află într-o poziție staționară” și supraveghează permanent Europa, Orientul Mijlociu și Africa. Acesta va returna o imagine completă a sistemelor meteorologice care se întrec pe suprafața Pământului cu o frecvență de unul la fiecare 10 minute, cu cinci minute mai repede decât până acum. De asemenea, acesta vizualizează planeta în mai multe lungimi de undă de lumină. Șaisprezece în loc de cele 12 disponibile anterior.

Benzile suplimentare de lumină permit obținerea unor imagini în culori reale. Cu alte cuvinte, imaginile sunt mult mai apropiate de ceea ce ar putea percepe ochiul uman dacă ar privi de la același punct de observație. Prima dată când am primit datele, am avut emoții uriașe deoarece am putut vedea calitatea ridicată a senzorului”, a reamintit colegul de la Eumetsat, Alessandro Burini.

Calitatea optică a imaginilor, a radiometriei, a navigației – cu alte cuvinte, precizia poziției pixelilor individuali dintr-o imagine – este într-adevăr foarte bună.”

Citește și