- Recunoașterea facială bazată pe inteligența artificială a dus la mai multe arestări greșite.
- Mai mulți bărbați de culoare au fost arestați pentru infracțiuni pe care nu le-au comis
- De mai bine de trei ori au existat cazuri similare.
Utilizarea recunoașterii faciale bazate pe inteligența artificială de către autorități îi plasează pe toți în ceea ce un expert a numit „o perpetuă aliniere a poliției”, scrie Fox News. Studiile arată că este mai probabil ca „degetul să fie îndreptat” spre persoana greșită, în cazul în care aceasta este de culoare sau de naționalitate asiatică.
„Ori de câte ori au o fotografie a unui suspect, o vor compara cu fața ta. Este mult prea invaziv”, a declarat pentru BBC Matthew Guariglia, de la grupul pentru drepturi digitale Electronic Frontier Foundation.
Utilizarea tehnologiei în anchetele poliției a luat amploare în ultimii ani, în special după revolta din 6 ianuarie, de la Capitoliu. Douăzeci din cele 42 de agenții federale au declarat că folosesc recunoașterea facială în anchetele penale.
Algoritmii de inteligență artificială din această tehnologie au identificat în mod fals fețele afro-americane și asiatice de 10 până la 100 de ori mai mult decât fețele albe, potrivit unui studiu din 2019 al Institutului Național de Standarde și Tehnologie.
De atunci, mai mulți bărbați de culoare au fost arestați pentru infracțiuni pe care nu le-au comis. Iată sunt trei cazuri recente.
Robert Williams, Detroit, 2020
Poliția a folosit o fotografie neclară a unui suspect, surprinsă de camerele de supraveghere. Acesta ar fi fost implicat în două jafuri la un magazin de bijuterii, iar algoritmul a făcut o potrivire cu permisul de conducere al lui Williams. Cazul a stârnit critici pe scară largă la adresa tehnologiei și un proces intentat de American Civil Liberties Union.
„Știm că tehnologia de recunoaștere facială amenință viața privată a tuturor, transformând pe toată lumea într-un suspect”, a declarat Phil Mayor, avocat senior al ACLU, pentru Fox 2 Detroit în aprilie 2021.
„Am îndemnat în repetate rânduri Departamentul de Poliție din Detroit să renunțe la utilizarea acestei tehnologii periculoase, dar acesta insistă să o folosească oricum. Justiția cere ca DPD și ofițerii săi să fie trași la răspundere”.
Michael Oliver, Detroit, 2019
Oliver avea 25 de ani când a fost arestat în timpul unui control în trafic și a fost acuzat că a luat telefonul unui profesor care înregistra o bătaie în fața unei școli, apoi l-a spart. Oliver nu se afla nici pe departe în apropierea locului faptei. El lucra în acel moment. Arestarea l-a costat slujba, iar el a declarat în interviuri anterioare că a crezut că va fi condamnat pe nedrept.
„Am un fiu, am familia mea, am propria mea căsuță, îmi plătesc toate facturile, așa că, odată ce am fost arestat și mi-am pierdut locul de muncă, a fost ca și cum totul a căzut, ca și cum totul s-a dus pe apa sâmbetei”, a declarat Oliver pentru Wired în timpul unui interviu acordat anul trecut.
Acuzațiile au fost în cele din urmă retrase după aproximativ un an, iar Oliver a petrecut 10 zile în închisoare. El a dat în judecată poliția din Detroit în instanța federală.
Randal Quran Reid, Atlanta, 2022
Reid a fost arestat de poliția din Atlanta în vinerea de după Ziua Recunoștinței 2022, pe baza unor mandate de arestare pentru furt din Baton Rouge, Louisiana, un stat pe care nu l-a vizitat niciodată.
A durat câteva zile până când Reid a aflat că a fost acuzat că a folosit carduri de credit furate pentru a cumpăra genți de designer. După o săptămână de apeluri telefonice către familie și avocați, Reid a fost în cele din urmă eliberat, iar acuzațiile au fost retrase. El a spus că se gândește să intenteze un proces.
„Mii de dolari pentru ceva ce nu am făcut”, a declarat Reid pentru The New York Times.
Cazul a fost scos în evidență de un articol recent din New York Times, care a relatat că utilizarea recunoașterii faciale nu a fost niciodată inclusă în documentele oficiale, o practică care se pare că devine tot mai răspândită.
Citește și