• Renault și o serie de parteneri din domeniul tehnologiei prezintă un concept-car futurist.
  • Colaborarea pentru vehicule include Thales, STMicro, Dassault, Orange.
  • Mașina prezentată la conferința Vivatech dezvăluie cercetarea și dezvoltarea de înaltă tehnologie.

Renault și o serie de parteneri din domeniul tehnologiei prezintă un concept-car futurist pentru a pune în valoare progresele în materie de biometrie, eficiență energetică și caracteristici de securitate cibernetică, scrie Bloomberg.

H1st Vision, bazat pe Renault Scenic și prezentat la Paris în cadrul conferinței VivaTech, conține 20 de inovații în urma unei colaborări a constructorului auto francez cu cinci grupuri tehnologice franceze: producătorul de cipuri STMicroelectronics NV, producătorul de software Dassault Systemes SE, operatorul de telecomunicații Orange SA, compania de apărare Thales SA și furnizorul IT Atos SE.

Printre inovații se numără tehnologia bidirecțională vehicul-rețea, care conectează rețeaua de electricitate la mașină, iar mașina la casă în perioadele de vârf de consum, pentru a economisi la facturile de electricitate. Sistemul este construit în jurul încărcătorului auto Mobilize de la Renault, cu rețeaua 4G de la Orange, controlerele STMicro și soluțiile de securitate cibernetică de la Thales. Sistemul va fi disponibil cu viitorul Renault 5, a precizat consorțiul Software République, care ar urma să fie pus în vânzare anul viitor.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CE FACI ÎN CAPITALĂ DE FLORII?
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE

Alte caracteristici includ: un sistem de securitate cibernetică de „detectare și răspuns” conectat la un centru de răspuns, o detecție biometrică a siluetei și a feței șoferului atunci când acesta se apropie de mașină, un sistem de sunet direcționat care poate alerta șoferul doar într-o „bulă de sunet”, o analiză a stării de spirit și a stării de sănătate a șoferului prin intermediul unor senzori încorporați în volan.

Software République a fost lansată în 2021 și a lansat cinci proiecte între companii, cu venituri până acum modeste de 30 de milioane de euro (32,3 milioane de dolari). Alte douăzeci de proiecte sunt așteptate să apară în viitor.

Citește și: