- Google a lansat în 2009 proiectul unei mașini autonome.
- Este prima mașină complet autonomă din lume pentru taxi.
- Waymo funcționează ca orice aplicație de taxi, dar nu are șofer.
Taxiul fără șofer poate deveni curând o realitate. Google are un proiect în derulare și funcționează la fel ca orice serviciu prin aplicație, doar că lipsește șoferul.
Este proeictul unei mașini automate dezvoltate de Google, care a prins viață și se numește Waymo, așa cum ne arată și Supercar Blondie, youtuberița cu 16 milioane de urmăritori pe Youtube. Este vorba de o aplicație pentru carsharing, pentru taxi și acum se poate folosi în Phonex, Arizona și în San Francisco. Urmează ca acest proiect să fie oferit în Statele Unite, Los Angeles, dar și în Austin, Texas.
Așa cum a testat-o și Supercar Blondie, este vorba de o mașină remodelată cu o tehnologie modernă care permite autoturismului să vadă totul în jur. Lidarul cu care este dotat taxiul fără șofer trimite milioane de raze laser pe secundă și ajută mașina să construiască, practic, un model 2D al realității din jur.
în 2009, Google a lansat efectiv asta ca proiect de mașină autonomă, da inițial acesta se numea proiect
șofer.
În 2015, compania a cheltuit 1,1 miliarde de dolari îb dezvoltarea tehnologiei și în 2016 au redenumit acest model și acest serviciu, în Waymo. Este prima mașină autonomă cu permis de circulație în SUA și a fost vorba prima dată de un model Toyota Prius, modificat de Google în 2012.
Acum, Waymo este un serviciu care oferă trei tipuri de modele care circulă pe străzile din San Francisco și se laudă deja cu peste 5 milioane de kilometri parcurși în siguranță.
În San Francisco, serviciul a ajuns la până la 3 milioane de mile și este sigur, așa cum spun utilizatorii, iar dacă e să ne uităm la prețuri, în comparație cu alte aplicații de transport, precum Uber și Lift, Waymo a oferit prețuri similare de 11-14 dolari, cel puțin acolo unde circulă, dar cu Waymo ai avantajul că nu trebuie să mai dai bacșiș unui șofer.
Citește și
- Cum te distrezi de Crăciun? Topul celor mai bune locuri de vizitate
- Ce înseamnă cota unică propusă de Marcel Ciolacu? Analist economic: Ne cresc taxele ca să aibă din ce să plătească pensii și salariile în sectorul bugetar
- Peste 500.000 de europeni au murit în 2021 din cauza aerului poluat. Alexandru Găvan: „Capitala nu mai are un plan anti-poluare”