• În unul dintre blockbusterele verii, principalul inamic este inteligența artificială.
  • Unul dintre motivele grevei de la Hollywood este reprezentat de A.I.-ul generativ.
  • Inteligența artificială a fost de-a lungul timpului portretizată ca inamicul principal.

Hollywood-ul trece printr-o perioadă critică. Deși blockbusterele verii strâng zeci de milioane de dolari la box-office, greva actorilor și a scenariștilor continuă. Una dintre ținte este reprezentată de inteligența artificială care, tot mai des, este și inamicul suprem din filme și seriale.

În spatele camerei, inteligența artificială provoacă emoții tuturor. Scenariștilor, pentru că va putea să scrie scripturilor. Actorilor de top, că vor avea copii digitale cu ajutorul A.I. Iar actorilor la început de drum, că vor rămâne fără una dintre porțile de acces la Hollywood, anume acele extra-uri folosite în filme. Cu A.I., studio-urile nu vor mai fi nevoite să angajeze un număr mare de actori care să ia parte la o scenă pentru că totul va putea fi creat digital. Dacă ne uităm și la film, a 7-a parte din Misiune Imposibilă vine la momentul oportun cu inamicul suprem pentru personajul lui Tom Cruise: o inteligență artificială numită Entitatea care pare imposibil de oprit. Iar partea a 8-a care vine anul viitor va încheia toată povestea acestei lupte.

În ce alte producții și-a mai făcut simțită prezența inteligența artificială?

James Cameron venea în 1984 cu prima parte din Terminator și trăgea un semnal de alarmă cu privire la inteligența artificială. Au urmat zeci de filme precum Eagle Eye, Avengers: Age of Ultron, Matrix, Ex Machina. A fost și un serial în care inteligența artificială avea un rol extrem de important, Person of Interest cu Jim Caviezel. Un detaliu pe care cu siguranță îl poate sesiza toată lumea este că inteligența artificială este mai mereu personajul negativ din poveste, inamicul care trebuie oprit. O excepție de la regulă este animația Wall-E care prezintă inteligența artificială într-o lumină pozitivă și arată binele pe care îl poate aduce.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

Citește și: