• Inteligența Artificială va afecta o proporție mai mare de locuri de muncă.
  • Inteligența Artificială va îndeplini sarcini-cheie care sunt executate în prezent de oameni.
  • SUA, Regatul Unit și China nu și-au publicat propriile orientări privind IA.

Inteligența artificială va afecta aproape 40% din toate locurile de muncă, potrivit unei noi analize a Fondului Monetar Internațional (FMI). Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, spune că „în majoritatea scenariilor, AI va înrăutăți probabil inegalitatea generală”.

Dna Georgieva adaugă că factorii de decizie politică ar trebui să abordeze această „tendință îngrijorătoare” pentru „a împiedica tehnologia să alimenteze și mai mult tensiunile sociale”. Proliferarea inteligenței artificiale a pus în centrul atenției beneficiile și riscurile acesteia, scrie BBC.

FMI a declarat că IA va afecta probabil o proporție mai mare de locuri de muncă – estimată la aproximativ 60% – în economiile avansate. În jumătate dintre aceste cazuri, lucrătorii se pot aștepta să beneficieze de integrarea IA, care le va spori productivitatea.

Recomandări

CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
CÂT NE COSTĂ SĂ NE APĂRĂM
NEHAMMER IMPUNE CONTROALE STRICTE
COPIII ROMÂNI, AFECTAȚI DE BOLI PSIHICE

În alte cazuri, Inteligența Artificială va avea capacitatea de a îndeplini sarcini-cheie care sunt executate în prezent de oameni. Acest lucru ar putea reduce cererea de forță de muncă, afectând salariile și chiar eradicând locuri de muncă.

Între timp, FMI estimează că tehnologia va afecta doar 26% din locurile de muncă din țările cu venituri mici. Dna Georgieva a declarat că „multe dintre aceste țări nu au infrastructura sau forța de muncă calificată pentru a valorifica beneficiile inteligenței artificiale, ceea ce ridică riscul ca, în timp, tehnologia să agraveze inegalitățile dintre națiuni”.

În general, este posibil ca lucrătorii cu venituri mai mari și mai tineri să înregistreze o creștere disproporționată a salariilor lor după adoptarea IA.

Lucrătorii cu venituri mai mici mai în vârstă ar putea rămâne în urmă din cauza Inteligenței Artificiale

„Este esențial ca țările să stabilească plase de siguranță socială cuprinzătoare și să ofere programe de reconversie profesională pentru lucrătorii vulnerabili”, a declarat dna Georgieva. „Procedând astfel, putem face ca tranziția IA să fie mai incluzivă, protejând mijloacele de trai și reducând inegalitatea”.

Analiza FMI are loc în contextul în care liderii politici și de afaceri la nivel mondial se reunesc la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția. Inteligența artificială este un subiect de discuție, ca urmare a creșterii în popularitate a unor aplicații precum ChatGPT.

Tehnologia se confruntă cu o reglementare sporită în întreaga lume. Luna trecută, oficialii Uniunii Europene au ajuns la un acord provizoriu privind primele legi cuprinzătoare din lume care să reglementeze utilizarea IA.

Parlamentul European va vota propunerile de lege privind IA la începutul acestui an, dar nicio legislație nu va intra în vigoare cel puțin până în 2025. SUA, Regatul Unit și China nu și-au publicat încă propriile orientări privind IA.

Citește și