• Liviu Drăgan: ,,Chatbotul poate înlocui muncile repetitive, plictisitoare astfel încât acele resurse, acei oameni să fie mutați în anumite job-uri mai creative.”
  • Liviu Drăgan: ,,Înainte dacă voiai să iei un credit te duceai cu balanța la bancă, stăteai, așteptai. Acum, pur și simplu, vorbești cu chatbotul și îți iei credit în câteva minute.”
  • Liviu Drăgan: ,,Răspunsurile chatbotului nu prea crează emoție, dar din punct de vedere al informației, chatbotul este mult mai direct”
  • Liviu Drăgan, ipoteză interesantă pe tema vaccinării: ,,Cum ar fi fost să fi fost un chatbot în loc de o platformă?”

Dacă te numeri printre cei care trăiesc cu impresia că roboții există doar în filme, invitatul lui Vlad Craioveanu te face să vezi lumea altfel.

Liviu Drăgan, CEO Druid, dezvoltator de chatboți, îți dezvăluie cum a început întreaga poveste și în ce domenii angajații folosesc deja asistenții virtuali Druid.

Se va ajunge în viitorul apropiat și la o implemetare a druizilor în viața casnică sau în școli, acum când online-ul deține supremația?

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Liviu Drăgan: ,,Chatbot-ul este un asistent virtual de care oamenii au nevoie”

Au nume care te inspiră – Maria, Aida – dar nu prea stau la taclale cu tine. Ei sau ele sunt asistenții perfecți care îți livrează informația scurt și la obiect. Sunt politicoși, dar nu lasă loc nici de flirt, nici de interpretări. Este povestea chatboților – care, îți vine sau nu să crezi – au ajuns să fie folosiți de peste 200.000 de salariați din România. Liviu Drăgan începe discuția explicându-ne ce este Druid, dar și ce înseamnă noțiunea de Chatbot.

,,Druid este o companie de inteligență artificială care a dezvoltat o platformă de roboței, de chatbot, cu care poți discuta, îi pui la treabă prin intermediul sms-ului.”, spune Liviu.

Liviu Drăgan: ,,Tot ce face chatbotul este să ne scape de muncile repetitive”

Liviu Drăgan: ,,Chatbotul este în general un asistent, este un prieten al salariatului. El îl ajută să afle informații, să facă anumite task-uri, să-și rezolve anumite probleme și așa mai departe. Nu cred că este cazul ca oamenii să fie dați afară pentru că folosesc chatbotul. Într-adevăr, chatbotul poate înlocui muncile repetitive, plictisitoare astfel încât acele resurse, acei oameni să fie mutați în anumite job-uri mai creative. De fapt, tot ce face chatbotul și ce fac în general roboții este să ne scape de muncile repetitive, să ne pună pe munci mai literate. Înainte de existența asta, era o mutație, o transhumanță enormă din țările mai puțin dezvoltate spre țările dezvoltate ca oamenii să facă munci repetitive, plictisitoare, plătite relative prost, în cantități mari, fără cunoștințe de limbi foarte bune… Și acum se caută înlocuirea prin acești chatboți care fac până la urmă ca lumea să fie mai literată, mai pusă pe joburi mai puțin repetive și plictisitoare.”

Liviu Drăgan: ,,Acum, pur și simplu vorbești cu chatbotul și îți iei credit”

Liviu Drăgan, CEO Druid, îți explică ce au schimbat asistenții virtuali Druid în viața oamenilor și cum reușesc să ne ajute să fructificăm mai bine timpul în lupta cu temuta birocrație românească.

Liviu Drăgan: ,,Este evident că chatbotul ușurează munca angajaților pentru că este un self service. Face ca anumite activități să fie mult mai rapid făcute, îl lasă pe om să aibă timp de creativitate. Înainte dacă voiai să iei un credit te duceai cu balanța la bancă, stăteai, așteptai… Acuma, pur și simplu vorbești cu chatbotul și îți iei credit în câteva minute. Îți câștigă timp, pentru că dacă observi Vlad tot ceea ce se întâmplă în ultima perioadă este cum să câștigăm timp să facem altceva.”

Liviu Drăgan, sfaturi pentru  începerea unui start-up

Dacă te numeri printre cei care își doresc să înceapă un start-up, dar nu ai suficient curaj, Liviu Drăgan este omul perfect pentru a-ți spune care sunt ingredientele unei afaceri de succes. Drumul nu este unul simplu, însă primul pas este să crezi că proiectul tău este unul realizabil.

Liviu Drăgan: ,,Ca să începi un start-up eu am gândit foarte mult ce ar trebui să faci, și pentru că am și făcut, am gândit 3 lucruri importante. Unul este să găsești o finanțare. Fără finanțare, este foarte complicat. Apoi, să ai un business realizabil, adică nu un business care este greu de realizat. Să închizi ochii și să spui: „Da, se poate face, este realizabil.” Și trei, să ai o poveste, o poveste care să motiveze oamenii care lucrează la acel start-up, și clienții. Și să ai o justificare de ce faci asta. Și cred că dacă ai lucrurile astea sunt niște ingrediente obligatorii, și, sigur, după trebuie multă ambiție și energie.”

Liviu Drăgan, previziuni despre școala viitorului

Despre școala în pandemie s-a discutat extrem de mult în această perioadă. Contradicții, controverse, dileme în ceea ce-i privește atât pe copii, cât și pe părinți și profesori. Ești curios să afli cum arată școala viitorului?

,,Fie că voi investi eu sau altcineva, școala se va face  pe bază de chatbot. Și nu este doar părerea mea. Este în toate analizele. Pentru că lumea preferă mai mult să întrebe decât să citească. (…) Chatbotul ar înlocui manualul. Răspunsurile chatbotului nu prea crează emoție, dar cel puțin din puncte de vedere al informației este ok. Chatbotul este mult mai direct”, conchide Liviu Drăgan.

Cum ne va schimba inteligența artificială viețile

Fondatorul DRUID îți mai spune un lucru pe care cred că începem să-l anticipăm cu toții. Trăim deja pe propria piele avântul tehnologic și ne întrebăm curioși cum vor evolua lucrurile. Liviu Drăgan, CEO Druid, dezvoltator de chatboți, îți devoalează cum ne va schimba existența inteligența artificială.

Liviu Drăgan: „Cred că inteligența artificială ne va schimba în totalitate viața. (…) Inteligența artificială va avea un rol și ne va schimba tot mai mult, ne va face să fim tot mai independenți, să nu fim dependenți de alții mai deștepți ca noi și va trebui noi să rezolvăm totul prin intermediul asistenților virtuali de care îi avem. Ne alienăm într-un fel, dar distracția socială va rămâne la fel.”

Liviu Drăgan, viziune interesantă pe tema vaccinării: chatboți în lupta pentru imunizare?

Subiectul vaccinării a fost un fel de ,,cartof fierbinte” al ultimei perioade. Liviu Drăgan propune un interesant exercițiu de imaginație: cum ar fi fost dacă am fi avut chatboți în loc de platforma care îți pune cu stoicism nervii la încercare?

 ,,Au făcut o platformă, iar partea nefinalizată este că ea nu este independentă de ce setări are computerul respectiv. Deci, dacă tu ai niște setări pe Windows și tu ai altele, ea funcționează diferit. Asta este un dezastru. De asta toată lumea se chinuie să facă…La unii merge, la unii nu merge și așa mai departe. Dacă făceai un chatbot căruia să-i spui: am atâta vârstă, am boala aia, îl făceai imediat. În sfârșit, nu mai vreau să spun…”, mărturisește Liviu Drăgan.