• ChatGPT de la OpenAI a determinat rivalii să lanseze produse similare.
  • Scrisoarea experților detaliază potențialele riscuri pentru societate și civilizație.
  • Scrisoarea a fost semnată de peste 1.000 de persoane.

Elon Musk și un grup de experți în inteligență artificială și directori din industrie cer o pauză de șase luni în antrenarea sistemelor mai puternice decât GPT-4, au declarat aceștia într-o scrisoare deschisă, citând potențialele riscuri pentru societate și umanitate, scrie Reuters.

Scrisoarea, emisă de organizația non-profit Future of Life Institute și semnată de peste 1.000 de persoane, printre care Musk, cofondatorul Apple Steve Wozniak și directorul general al Stability AI, Emad Mostaque, a cerut o pauză în dezvoltarea sistemelor de inteligență artificială avansate până când protocoale de siguranță comune pentru astfel de proiecte vor fi dezvoltate, implementate și auditate de experți independenți. „Sistemele puternice de inteligență artificială ar trebui dezvoltate numai după ce suntem siguri că efectele lor vor fi pozitive și că riscurile lor vor fi gestionabile”, se arată în scrisoare.

Scrisoarea detaliază, de asemenea, potențialele riscuri pentru societate și civilizație pe care le prezintă sistemele de inteligență artificială competitive cu oamenii sub forma unor perturbări economice și politice și solicită dezvoltatorilor să colaboreze cu factorii de decizie politică în ceea ce privește guvernanța și autoritățile de reglementare. Scrisoarea vine în contextul în care forța de poliție a UE, Europol, s-a alăturat luni unui cor de preocupări etice și juridice cu privire la inteligența artificială avansată, cum ar fi ChatGPT, avertizând cu privire la potențiala utilizare abuzivă a sistemului în încercările de phishing, dezinformare și criminalitate informatică.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

De la lansarea sa de anul trecut, ChatGPT de la OpenAI, susținut de Microsoft, a determinat rivalii să lanseze produse similare pe bază de inteligență artificială, iar companiile să îl integreze sau să integreze tehnologii similare în aplicațiile și produsele lor.

Citește și: