• Ochelarii compacți de realitate virtuală au fost construiți la comandă pentru a se potrivi perfect unui șoarece.
  • La fel ca VR pentru oameni, șoarecii nu pot vedea lumea exterioară și sunt făcuți să se simtă ca și cum ar fi în altă parte.
  • Spre deosebire de căștile pe care le-am putea purta noi, care se înfășoară în jurul capului nostru, acestea se așează în fața feței șoarecilor.

Cercetătorii au dezvoltat ochelari VR pentru șoareci de laborator pentru a simula o viață în libertate – și pentru a le permite să simtă cum este să fie vânați de o pasăre, scrie Sky News.

Ochelarii compacți de realitate virtuală au fost construiți la comandă pentru a se potrivi perfect unui șoarece. Denumit Miniature Rodent Stereo Illumination VR (iMRSIV), casca este alcătuită din două lentile și două ecrane, împărțite între ambii ochi pentru a oferi rozătoarelor o imagine 3D imersivă.

La fel ca VR pentru oameni, șoarecii nu pot vedea lumea exterioară și sunt făcuți să se simtă ca și cum ar fi în altă parte. Dar, spre deosebire de căștile pe care le-am putea purta noi, care se înfășoară în jurul capului nostru, acestea se așează în fața feței șoarecilor.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Cercetătorii, de la Universitatea Northwestern din Illinois, au declarat că, prin simularea mediului natural al șoarecilor, vor reuși să înțeleagă mai bine comportamentul acestora. Până acum, astfel de eforturi au fost limitate la ecrane plate care pur și simplu înconjoară șoarecii. Aceste ecrane nu pot transmite profunzimea 3D și, de asemenea, șoarecii pot vedea în continuare părți ale laboratorului care trag cu ochiul.

Cum funcționează ochelarii VR pentru șoareci

Daniel Dombeck, conducătorul studiului, a declarat că ochelarii de protecție îi ajută să se implice în mediul înconjurător într-un mod mai natural”. Un alt avantaj, au spus cercetătorii, este că pot simula amenințări aeriene – cum ar fi păsările de pradă.

Cercetătorii au proiectat un disc întunecat, în expansiune, în partea de sus a ochelarilor de protecție – și în partea de sus a câmpului vizual al șoarecilor. După ce au observat discul, aceștia fie au alergat mai repede pe banda de alergare folosită în timpul testelor, fie au înghețat, ambele fiind reacții reale comune la amenințările aeriene.

Co-autorul studiului, John Issa, a declarat că echipa ar dori, de asemenea, să simuleze scenarii în care șoarecele este prădătorul.

Am putea urmări activitatea creierului în timp ce urmărește o muscă, de exemplu”, a spus el. Această activitate implică multă percepție a adâncimii și estimarea distanțelor. Acestea sunt lucruri pe care putem începe să le capturăm”.

Citește și