• Pentagonul și NASA vor să construiască o stațiune pe Lună.
  • Stațiunea va avea hoteluri, magazine și excursii cu roverul.
  • După ce stațiunea de pe lună va fi gata, vor face una și pe Marte.

Vrei o vacanță într-un loc exotic, dar nu pe pământ, ci pe Lună? Pentagonul s-a aliat cu NASA și vor ca în cel mult 10 ani să creeze o stațiune pe Lună. De la hoteluri, la supermarketuri, la excursii cu rover-ul până pe partea întunecată a lunii, stațiunea de pe Lună este un proiect pilot înainte de colonizarea lui Marte.

Ca să transforme visul în realitate, Pentagonul a ales zeci de firme private ca să lucreze la proiectul denumit LunA-10. Firmele au termen de două luni să pună pe masă schițele de proiect și ofertele de preț pentru a fi oficial alese de Pentagon să facă parte din Luna-10, iar la anul, în vară, Pentagonul va publica un raport final al stațiunii, cu doar cinci luni înainte de misiunea Artemis 2.

În încercarea de a ghida eforturile în curs de a stabili o infrastructură lunară, Agenția de Proiecte de Cercetare Avansată a Apărării (DARPA) a lansat un studiu de șapte luni dedicat dezvoltării unui cadru analitic pentru activitățile științifice și comerciale pe Lună. Prin studiul 10 ani lunari sau LunA-10, DARPA caută idei de tehnologie și concepte de infrastructură care pot ajuta la construirea unei economii bazate pe luna în următorul deceniu.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

„O schimbare majoră de paradigmă va avea loc în următorii 10 ani pentru economia lunară”, a spus Michael Nayak, director de program în Biroul Tehnologic Strategic al DARPA. „Pentru a ajunge mai repede la un punct de cotitură, LunA-10 își propune în mod unic să identifice soluții care pot permite sisteme lunare cu mai multe misiuni – imaginați-vă o centrală electrică fără fir care poate oferi, de asemenea, comunicația și navigația în centrul său.”

Citește și: