Pentagonul și NASA vor să construiască o stațiune pe Lună. Zeci de firme private vor lucra la proiectul denumit LunA-10

Vrei o vacanță într-un loc exotic, dar nu pe pământ, ci pe Lună? Pentagonul s-a aliat cu NASA și vor ca în cel mult 10 ani să creeze o stațiune pe Lună. De la hoteluri, la supermarketuri, la excursii cu rover-ul până pe partea întunecată a lunii, stațiunea de pe Lună este un proiect pilot înainte de colonizarea lui Marte.

Ca să transforme visul în realitate, Pentagonul a ales zeci de firme private ca să lucreze la proiectul denumit LunA-10. Firmele au termen de două luni să pună pe masă schițele de proiect și ofertele de preț pentru a fi oficial alese de Pentagon să facă parte din Luna-10, iar la anul, în vară, Pentagonul va publica un raport final al stațiunii, cu doar cinci luni înainte de misiunea Artemis 2.

În încercarea de a ghida eforturile în curs de a stabili o infrastructură lunară, Agenția de Proiecte de Cercetare Avansată a Apărării (DARPA) a lansat un studiu de șapte luni dedicat dezvoltării unui cadru analitic pentru activitățile științifice și comerciale pe Lună. Prin studiul 10 ani lunari sau LunA-10, DARPA caută idei de tehnologie și concepte de infrastructură care pot ajuta la construirea unei economii bazate pe luna în următorul deceniu.

„O schimbare majoră de paradigmă va avea loc în următorii 10 ani pentru economia lunară”, a spus Michael Nayak, director de program în Biroul Tehnologic Strategic al DARPA. „Pentru a ajunge mai repede la un punct de cotitură, LunA-10 își propune în mod unic să identifice soluții care pot permite sisteme lunare cu mai multe misiuni – imaginați-vă o centrală electrică fără fir care poate oferi, de asemenea, comunicația și navigația în centrul său.”

Citește și:

Exit mobile version