• Primul avion electric Elektra Solar s-a luat la întrecere cu un autoturism electric Lucid Air.
  • Mașina a ajuns prima, dar și avionul a reușit.
  • Proiectul E-Flight Challenge propune crearea unui avion electric care să reducă poluarea.

Aviația viitorului va fi electrică, dar viitorul este încă departe. Tehnologia este testată de marile companii, dar motoarele actuale ale avioanele nu pot fi depășite. Avionul electric poate să se ia însă la întrecere cu cu o mașină electrică.

A fost vorba mai mult de o demonstrație pentru a atrage atenția la noutatea avioanelor electrice. Este vorba de un avion electric, primul certificat în categoria sa, care a fost implicat în experimentul denumit E-Flight Challenge 2023. Această întrecere a fost între avionul Elektra alimentat cu baterii și o mașină sport, Lucid Air, electrică.

Ambele au plecat din Germania, de pe un aerodrom de lângă Frankfurt, parcurgând 300 de km până în nordul țării. Elektra Solar este primul avion care poate oferi operațiuni de aviație sustenabile în Europa și este al doilea model, după Elektra One, un avion complet electric, cu un singur loc, alimentat cu energie solară. În acest caz, mașina electrică a câștigat competiția.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI

Proiectanții acestui avion spun că viitorul va fi electric, însă este destul de greu să creezi astfel de avioane pe bază de baterii. Elektra Trainer este a doua aeronavă electrică certificată care poate să zboare, având o autonomie între 2,5 și 3 ore.

Citește și