- Sistemul Starship – care pe rampa de lansare are înălţimea de 122 de metri, reprezintă viitorul acestei companii deţinute de Elon Musk, dar nu numai atât.
- Starship urmează să fie folosită şi de NASA în următorii ani pentru a-i readuce pe astronauţii americani pe Lună.
- După ce s-a separat de nava spațială, propulsorul Super Heavy a executat pentru prima dată cu succes o ardere de aterizare.
Aparatul spaţial cu două etaje, format din vasul de croazieră spaţială Starship instalat pe racheta portantă Super Heavy, a fost lansat în spaţiu de la baza Starbase, aparţinând SpaceX, din apropiere de Boca Chica Village, pe coasta Texasului, scrie CNN.
Concepută să fie mai ieftină, dar şi mai puternică decât racheta Falcon 9, folosită de SpaceX pentru misiuni de alimentare şi schimbare a echipajelor de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), sistemul Starship – care pe rampa de lansare are înălţimea de 122 de metri, reprezintă viitorul acestei companii deţinute de Elon Musk, dar nu numai atât. Starship urmează să fie folosită şi de NASA în următorii ani pentru a-i readuce pe astronauţii americani pe Lună.
Vehiculul a depășit mai multe etape importante în timpul zborului de testare de joi, inclusiv supraviețuirea capsulei Starship la reintrare în timpul încălzirii maxime din atmosfera terestră, precum și aterizarea atât a capsulei, cât și a propulsorului.
După ce s-a separat de nava spațială, propulsorul Super Heavy a executat pentru prima dată cu succes o ardere de aterizare și a avut o aterizare ușoară în Golful Mexic la aproximativ opt minute după lansare.
Între timp, capsula Starship a reușit cu succes inserția orbitală. La aproximativ 50 de minute după lansare, nava spațială și-a început călătoria de reintrare controlată, iar în jurul vehiculului a putut fi observată o acumulare incredibil de colorată de plasmă, în timp ce scutul său termic se confrunta cu temperaturile extreme din atmosfera terestră.
Sateliții Starlink ai companiei au contribuit la facilitarea unei transmisiuni în direct care a fost disponibilă în permanență în timpul reintrarea în atmosferă. O clapetă din apropierea camerei de luat vederi de pe Starship a părut să se ardă în timpul reintrarea în atmosferă, iar particulele au blocat o parte din vederea camerei.