• Musk promite că, prin implantarea de cipuri în creier, Neuralink va reda mobilitatea persoanelor paralizate, cele care au orbit își vor recăpăta vederea, iar oamenii se vor transforma în cele din urmă în cyborgi. 
  • FDA nu a emis, însă, aprobarea pentru ca firma să poată realiza testele clinice.
  • Compania Neuralink a ajuns să valoreze peste un miliard de dolari, datorită dezvoltării acestui proiect.

Miliardarul american Elon Musk promite că, prin implantarea de cipuri în creier, compania sa de neurotehnologie Neuralink va reda mobilitatea persoanelor paralizate, cele care au orbit își vor recăpăta vederea, iar oamenii se vor transforma în cele din urmă în cyborgi. Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) nu a emis, însă, aprobarea pentru ca firma să poată realiza testele clinice, scrie Reuters.

Încă din 2019, Elon Musk a anunțat de cel puțin patru ori că Neuralink ar urma să înceapă testele clinice pe oameni pentru implanturile neuronale revoluționare despre care susține că pot trata paralizia și deficiențele de vedere. Cu toate acestea, compania înființată în 2016 nu a solicitat autorizarea din partea FDA decât la începutul anului 2022, iar instituția americană i-a respins solicitarea, au precizat șapte angajați, precum și persoane care au lucrat la Neuralink, conform Reuters.

În motivarea deciziei, experții FDA au subliniat că există zeci de probleme pe care compania Neuralink trebuie să le soluționeze, înainte a începe testele pe oameni, o etapă critică pe calea aprobării finale a produsului.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Motivele pentru care FDA a refuzat ca firma lui Elon Musk să implanteze cipuri în creier

Reprezentanții FDA au afirmat că au respins cererea Neuralink din rațiuni de siguranță, în legătură cu bateria cu litiu a dispozitivului. Aceștia au evocat posibilitatea ca firele minuscule ale implantului să migreze în alte zone ale creierului, precum și întrebări despre modul în care dispozitivul poate fi îndepărtat fără a deteriora țesutul cerebral, arată sursa citată.

La un an de la respingere, Neuralink încă lucrează la rezolvarea problemelor evidențiate de FDA. Trei angajați ai instituției americane au afirmat că sunt sceptici cu privire la capacitatea firmei de neurotehnologie de a rezolva rapid problemele. Cu toate acestea, Elon Musk a precizat pe 30 noiembrie 2022 că Neuralink va obține aprobarea din partea FDA pentru a începe testele pe oameni în această primăvară.

Potrivit Reuters, reprezentanții Neuralink nu au făcut publice detalii despre solicitarea înaintată pentru a începe testele clinice și nici despre motivele invocate de FDA.

,,Neuralink nu pare să aibă mentalitatea și experiența necesare pentru a lansa acest dispozitiv pe piață cât de curând” , a afirmat Kip Ludwig, fost director al unui program de inginerie neuronală din cadrul Institutelor Naționale de Sănătate (NIH) din SUA.

Reprezentanții FDA au precizat că au aprobat aproape două treimi dintre cererile de testare pe oameni pentru dispozitive la prima încercare în ultimii trei ani.

Companiile care reușesc să obțină aprobarea pentru testarea pe oameni efectuează, de obicei, cel puțin două runde de teste, înainte de a solicita aprobarea FDA pentru comercializarea unui dispozitiv.

Ce planuri are Musk cu Neuralink

În ultimii ani, Elon Musk a vorbit despre strategia sa pentru Neuralink. Atât persoanele cu dizabilități, cât și cele sănătoase se vor prezenta în centre amplasate în diverse cartier pentru intervenții de implantare a cipurilor în creier, pentru a vindeca obezitatea, autismul, depresia sau schizofrenia. Magnatul american a apus că astfel de cipuri vor transforma oamenii, în cele din urmă, în cyborgi care vor putea respinge amenințarea mașinilor alimentate de inteligența artificială.

Compania Neuralink a ajuns să valoreze peste un miliard de dolari, datorită dezvoltării acestui proiect.

În vreme ce Neuralink a stârnit controverse pentru că a fost fondată de Musk, zeci de alte companii dezvoltă sau produc dispozitive care stimulează activitatea neuronală, pe piață de peste șase miliarde de dolari.

Cercetătorii fac experimente cu astfel de dispozitive de peste 40 de ani. FDA a aprobat numeroase dispozitive, inclusiv cele care tratează boala Parkinson, epilepsia și tulburarea obsesiv-compulsivă. Dezvoltarea durează de obicei mulți ani. De exemplu, NeuroPace, care produce implantul cerebral pentru tratarea epilepsiei, a primit aprobarea finală a FDA în 2013 – la 16 ani de la lansarea companiei.