• Republica Moldova prezintă la o expoziție de la Düsseldorf un vin creat de A.I.
  • A.I. a creat vinul din date precum data când se culeg strugurii și procesul de fermentare.
  • „Chelaris” e rezultatul a 2 vinuri de cupaj compuse din Feteasca Albă și Feteasca Regală.

Republica Moldova a prezentat în cadrul unei expoziții la Düsseldorf un vin creat de inteligența artificială. „Chelaris” e rezultatul a 2 vinuri de cupaj compuse din Feteasca Albă și Feteasca Regală. Numele este inspirat chiar de creatorul său, Oenologul virtual Chelaris.

E o ediție limitată, dar se va produce în continuare la crama Prowein. E un an istoric pentru Republica Moldova. Acest soi, Chelaris e rezultatul unui proiect pilot demarat în urmă cu un an cu participarea reprezentanților Universității Tehnice din Republica Moldova sub egida Oficiului Național al Viei și Vinului.

Oenologului virtual i s-a dat o sarcina să creeze un vin reprezentativ pentru Republica Moldova, și să ofere detalii și protocoale despre: data când se culeg strugurii, procesul de fermentare, filtrare, păstrare și promovare, pe baza tuturor datelor culese în ultimii cinci ani. Astfel, au fost obţinute doua vinuri de cupaj, compuse din soiurile Feteasca Albă, Feteasca Regală şi Viorica pentru vinul alb şi un asamblaj din Feteasca Neagră din trei loturi diferite pentru vinul roşu.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

La expoziție au participat peste 50 de producători de vin din Republica Moldova. Vecinii noștri exportă vin către peste 70 de țări din întreaga lume, iar acest lucru poziționează Republica Moldova pe harta internațională a producătorilor de vin de calitate.

Citește și