• Desființarea parteneriatului dintre OneWeb și Roscosmos este doar un exemplu al izolării din ce în ce mai mari a sectorului spațial rusesc în urma invaziei din Ucraina.
  • Săptămâna trecută, Agenția Spațială Europeană a anunțat suspendarea unei viitoare lansări a unei misiuni ruso-europene de căutare a vieții pe Marte.
  • OneWeb a încheiat un parteneriat cu SpaceX, rivalul său în domeniul internetului prin satelit, după ce acordul de lansare cu Rusia s-a destrămat din cauza războiului din Ucraina.

Compania de internet prin satelit OneWeb se va baza pe un concurent, SpaceX, pentru a lansa pe orbită cel puțin o parte din constelația sa rămasă, după ce acordul inițial cu agenția spațială rusă s-a destrămat rapid din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Mulțumim SpaceX pentru sprijinul acordat, care reflectă viziunea noastră comună asupra potențialului nelimitat al spațiului. Cu aceste planuri de lansare în vigoare, suntem pe drumul cel bun pentru a termina de construit întreaga noastră flotă de sateliți și pentru a oferi o conectivitate robustă, rapidă și sigură în întreaga lume”, a declarat luni directorul general al OneWeb, Neil Masterson.

OneWeb, care este deținută în comun de guvernul Regatului Unit și de compania indiană Bharti Global, a lansat aproximativ două treimi din constelația sa de 648 de sateliți cu ajutorul rachetelor rusești Soyuz. Însă relația companiei cu agenția spațială rusă, Roscosmos, s-a deteriorat rapid în urma războiului din Ucraina.

Ca răspuns la sancțiunile impuse de Marea Britanie și de alte națiuni, șeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, a refuzat să folosească rachete rusești pentru a lansa un lot de sateliți OneWeb care fusese programat pentru 5 martie.

Ultimatumul a fost un eșec pentru OneWeb și pentru proprietarii săi, obligând compania să suspende toate lansările viitoare cu Rusia și să caute un alt furnizor de lansări la jumătatea procesului multianual de desfășurare a constelației sale, care este una dintre numeroasele rețele de sateliți, inclusiv Starlink de la SpaceX, care urmăresc să furnizeze internet în bandă largă la nivel mondial din spațiu.

SpaceX a lansat deja aproape 1.500 de sateliți proprii Starlink, iar acum va ajuta OneWeb să ajungă pe orbită, după ce parteneriatul cu Roscosmos a eșuat. Lansările OneWeb cu ajutorul rachetelor SpaceX ar trebui să se reia în cursul acestui an, deși nu este clar încă dacă OneWeb va depinde de SpaceX pentru lansarea tuturor sateliților săi rămași.

Ar putea părea ciudat ca două companii rivale să încheie un astfel de acord, dar OneWeb și SpaceX vizează părți diferite ale pieței de internet prin satelit, potrivit lui Chris McLaughlin, care ocupă funcția de șef al departamentului guvernamental, de reglementare și de angajament al OneWeb.

„Noi îi vedem ca fiind un furnizor de internet de larg consum. Ei fac o treabă foarte bună acolo. Noi ne vedem ca un serviciu de nișă, guvernamental, de întreprindere polară. Produse foarte, foarte diferite”, a declarat McLaughlin pentru The Verge.