• Stephen King a scris un material pentru The Atlantic cu privire la inteligența artificială.
  • Stephen King: „Poemele scrise de AI sunt similare: bune la prima impresie, slabe când privești atent”.
  • Stephen King nu crede că AI va putea lua locul autorilor cât timp nu are sentimente.

Poate o mașinărie care știe să citească să învețe să scrie? Este o întrebare la care încearcă să răspundă Stephen King într-un articol pentru The Atlantic. „The King of Horror” nu se teme însă că va fi înlocuit prea curând de inteligența artificială. Admite, totuși, că acest lucru se poate întâmpla.

În materialul de pe Atlantic, Stephen King și-a exprimat scepticismul cu privire la posibilitatea ca A.I.-ul să-i ia locul. Asta deși inteligența artificială poate fi antrenată cu o mulțime de opere scrise, iar King spune că un scriitor nu poate să creeze o operă nouă decât dacă citește foarte mult. Iar AI-ul poate citi, practic, tot. Însă unde apare problema pentru computer? Creațiile acestuia sunt momentan într-un impas: sunt bune la prima vedere, însă atunci când privești atent îți dai seama că sunt slabe calitativ. Creativitatea nu poate apărea fără conștiință, crede Stephen King.

El menționează faptul că există zvonuri despre anumite AI-uri care au dezvoltat conștiință și spune că în acest caz inteligența artificială ar putea da dovadă de creativitatea necesară pentru a scrie. „Privesc această posibilitate cu o fascinație morbidă” admite autorul cunoscut pentru operele sale horror. Mai spune că a ajuns și la vârsta la care posibilitatea de a fi înlocuit nu îl sperie, nu îi dă emoție. În finalul editorialului, oferă o analogie superbă din cartea Collosus a lui D. F. Jones. În acea lume, computerele dezvoltă conștiință și îi transmit creatorului că umanitatea va ajunge să le iubească și să le respecte. Creatorul răspunde: Niciodată. Naratorul este cel care are ultimul cuvânt și un singur cuvânt este suficient: Niciodată.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Citește și