• Telescopul spațial James Webb primește un satelit secundar pentru a ajuta la căutarea planetelor locuibile.
  • Telescopul a adus informații și imagini care au surpins atât cercetătorii cât și largul public.
  • Satelitul care valorează peste 8 milioane de dolari a fost selectat de NASA și se numește Monitoring Activity from Nearby Stars with UV Imaging and Spectroscopy sau MANTIS.

Oamenii sunt mereu în căutarea unei planete B pentru a asigura viitorul omenirii, iar telescopul spațial James Webb este principalul distribuitor de imaginii de la distanțe uriașe, scrie Space.

Satelitul care valorează peste 8 milioane de dolari a fost selectat de NASA și se numește „Monitoring Activity from Nearby Stars with UV Imaging and Spectroscopy” sau „MANTIS”.

Cele două nave spațiale se completează. Printre numeroasele sarcini pe care le are telescopul spațial James Webb, principalele sunt examinarea atmosferelor planetelor stâncoase care ar putea găzdui viață, cum ar fi examinarea recentă a unei exo-planete din sistemul TRAPPIST-1.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
OLIVIA RODRIGO NU MAI CÂNTĂ ÎN UK
GOOGLE DĂ BANI GREI LA APPLE
GEN Z SE DISTREAZĂ CU POWERPOINT-URI

Care este scopul satelitului

„MANTIS” va examina activitatea stelelor, cum ar fi erupțiile, după lansarea sa preconizată în 2026. De asemenea, „MANTIS” , va examina spațiul cu ajutorul luminii ultraviolete, inclusiv cel mai energetic set de lungimi de undă cunoscut sub numele de ultraviolete extreme.

„Va fi prima care va examina cerul cu modul Extreme Ultraviolet Explorer, fiind o metodă propusă de NASA” , scrie Universitatea Colorado Boulder.

Teoria spune că exoplanetele stâncoase cu apă la suprafață s-ar putea confrunta cu provocări suplimentare dacă orbitează în jurul unei stele foarte active, având în vedere cantitatea de radiații la care ar fi expuse.

„MANTIS” își propune să furnizeze mai multe date pentru a dovedi această teorie, pe parcursul unui an de observații.

Citește și: