- Terapia prin realitate virtuală devine o metodă inovatoare în tratarea anxietății, fobiilor și traumelor în București, fiind integrată în centrele de psihologie precum Anfold.
- Această abordare oferă o expunere gradată și controlată la factori de stres, completând metodele clasice de terapie.
- Tehnologia VR, folosită deja în centre de prestigiu internaționale, a demonstrat o creștere semnificativă a eficienței terapeutice, între 30% și 50%, în tratamentele pentru diverse fobii.
În București, terapia prin realitate virtuală devine o metodă inovatoare în tratarea anxietății, fobiilor și traumelor. Anfold, un nou centru de psihologie integrează această tehnologie pentru expunerea controlată la factori de stres.Fondat de Adina China-Birta și Dana Zeicu, centrul oferă servicii variate, de la psihoterapie la consiliere organizațională.Tehnologia VR completează metodele clasice, aducând un plus de eficiență în recuperare. În lume, centre de prestigiu precum Oxford VR și Cedars-Sinai folosesc deja această abordare. În România, alternative similare există la Med Anima, Mentalife și Neuroviva.
Advertisment
Cum reușește terapia prin realitate virtuală să schimbe modul în care pacienții își depășesc anxietățile și fobiile comparativ cu metodele clasice?
„Terapia prin realitate virtuală este folosită cu succes în tratarea anxietății, stresului post-traumatic și fobiilor specifice, cum ar fi, de exemplu, teama de zbor, de ace, de infecții, de spații închise sau de spații largi. Dacă în ședințele clasice de consiliere psihologică sau psihoterapie se discută problema, în terapia prin realitate virtuală se realizează o expunere în vitro la obiectul fobic. Este vorba, de fapt, despre o expunere gradată, progresivă, la acei stimuli care ne provoacă teama, dar aceasta se face într-un mediu sigur și, mai ales, controlabil.
De exemplu, dacă vorbim despre teama de a vorbi în public, glosofobia, aceasta este experimentată de 75% din populație și se manifestă pe o plajă largă, de la teama unui simplu examen oral, la teama de a prezenta un material într-o ședință la birou și până la teama de a vorbi în fața unui auditoriu larg, la o conferință, de exemplu. Programul de realitate virtuală pe care noi îl folosim ne oferă patru niveluri de expunere la audiențe diferite, începând cu o simplă discuție amuzantă la bar cu prietenii și apoi, gradat, crescând până la vorbitul la conferințe.
Recomandări
De asemenea, programele de realitate virtuală sunt conectate la inteligență artificială pentru crearea unor cadre cât mai autentice. Și prin această îmbinare a consilierii sau terapiei clasice cu expunerea controlată la obiectul fobic, s-a constatat o creștere a eficienței terapeutice între 30% și 50%, ceea ce reprezintă un procent extraordinar”, a susținut Dana Zeicu, Co-founder Anfold, pentru Aleph News.
Citește și
- Bolojan: România va susține în continuare Ucraina. Ce spune Președintele interimar despre trimiterea militarilor români la misiuni în Ucraina
- ChatGPT se dă mai deștept și empatic: Ce trebuie să știi despre noul model OpenAI, GPT-4.5
- STUDIU. Inteligența emoțională sporește performanțele școlare. Doru Grădinaru, profesor: „Lipsa ei produce tineri nemulțumiți, ofensați, generația fulgilor
Partenerii noștri