• Parlamentul European a prezentat un plan pentru infrastructura legată de mașinile electrice.
  • Până în 2027 vor exista stații de încărcare de 600kW la fiecare 60 de kilometri.
  • Planul include vehiculele cu hidrogen, însă termenul este stabilit pentru 2030.

Europa vrea să fie locul 1 la electrice. Pentru asta este necesară o infrastructură pe măsură. Fix asta își dorește Uniunea Europeană care a pus la cale un plan spectaculos pentru țările membre, scrie ArenaEV.

Deși vedem o creștere semnificativă a vânzărilor de mașini electrice, nu este suficient. Iar numărul redus al stațiilor de încărcare reprezintă motivul pentru care încă mulți șoferi ezită să facă trecerea. Ei bine, dacă planul acesta va fi aprobat și pus în practică, vom vedea până în 2027 stații de încărcare la cel mult 60 de kilometri distanță una de celălaltă, indiferent de direcția de mers. Și vorbim de niște stații cu capacitate mare, de 600 kW.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Există și un punct de mijloc, pentru 2025, care prevede ca stațiile să ajungă la 400kW. De asemenea, planul prevede ca plata să fie extrem de ușoară. Nu pe baza unui abonament, însă contactless, fie cu un card wireless sau cu telefonul.

Mașinile cu hidrogen devin și ele din ce în ce mai populare, însă momentan sunt în urma electricelor. Așa că planul este să existe stații de încărcare la fiecare maxim 200 de kilometri și să aibă o capacitate minimă cumulată de 1.000kg pe zi, adică pentru 20-30 de mașini. Termenul aici este pentru 2030. Când vom vedea planul pus în aplicare? După ce va fi aprobat definitiv, cam 6 luni pentru a fi demarat.

Citește și: