• Utilizarea Inteligenței Artificiale pentru a readuce artificial oamenii la viață a fost explorată de mult timp în science-fiction.
  • În 2019, James și-a transformat chatbotul într-o aplicație și o afacere numită HereafterAI, care le permite utilizatorilor să facă același lucru pentru cei dragi lor.
  • Procesul nu este însă ieftin, iar utilizatorii nu pot crea singuri avatarul.

În 2016, James Vlahos a primit o veste teribilă – tatăl său a fost diagnosticat cu cancer în fază terminală. „Mi-am iubit tatăl, îmi pierdeam tatăl”, spune James, care locuiește în Oakland, California, scrie BBC.

El era hotărât să profite la maximum de timpul rămas cu tatăl său. „Am făcut un proiect de istorie orală cu el, în cadrul căruia am petrecut ore și ore și ore doar înregistrând audio povestea vieții sale.”

Acest lucru a coincis cu o perioadă în care James începea să exploreze o carieră în domeniul Inteligenței Artificiale, așa că proiectul său a evoluat curând. „M-am gândit: «Doamne, ce-ar fi dacă aș putea face ceva interactiv din asta?»”, spune el. „Pentru o modalitate de a-i păstra mai bogat amintirile și un anumit sens al personalității sale, care era atât de minunată, pentru a păstra asta în preajmă.”

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Tatăl lui James, John, a murit în 2017, dar nu înainte ca James să transforme ceea ce a înregistrat într-un chatbot cu Inteligență Artificială care poate răspunde la întrebări despre viața tatălui său – cu vocea tatălui său.

Utilizarea Inteligenței Artificiale pentru a readuce artificial oamenii la viață a fost explorată de mult timp în science-fiction, dar evoluțiile din tehnologia Inteligenței Artificiale au făcut-o acum posibilă în viața reală. În 2019, James și-a transformat chatbotul într-o aplicație și o afacere numită HereafterAI, care le permite utilizatorilor să facă același lucru pentru cei dragi lor.

El adaugă că, deși chatbotul nu a înlăturat durerea provocată de moartea tatălui său, îi oferă „mai mult decât aș fi avut altfel”. „Nu este vorba de el retrăgându-se în această amintire foarte neclară. Am acest minunat compendiu interactiv la care pot apela.”

În timp ce utilizatorii HearafterAI pot încărca fotografii ale persoanei iubite, pentru a apărea pe ecranul telefonului lor inteligent sau al computerului atunci când folosesc aplicația, o altă firmă care transformă oamenii în chatbots A.I. merge mult mai departe.

DeepBrain AI din Coreea de Sud creează un avatar al unei persoane pe bază de video, filmând ore întregi de înregistrări video și audio pentru a-i surprinde fața, vocea și manierele.

„Clonăm asemănarea persoanei la 96,5% din asemănarea cu persoana originală”, spune Michael Jung, directorul financiar al DeepBrain. „Deci, în cea mai mare parte, familia nu se simte inconfortabil să vorbească cu membrul decedat al familiei, chiar dacă este un avatar A.I.”

Compania consideră că o astfel de tehnologie poate fi o parte importantă a dezvoltării unei culturi a „morții bune” – în care ne pregătim pentru moarte în avans, lăsând istorii, povești și amintiri de familie ca o formă de „moștenire vie”.

Procesul nu este însă ieftin, iar utilizatorii nu pot crea singuri avatarul. În schimb, ei trebuie să plătească firmei până la 50.000 de dolari pentru procesul de filmare și crearea avatarului lor.

În ciuda acestui cost ridicat, unii investitori sunt încrezători că va fi popular, iar DeepBrain a strâns 44 de milioane de dolari în ultima sa rundă de finanțare.

Citește și