• Marte are peisaje care îți taie răsuflarea, imaginiile generate de Mars Reconnaissance Orbiter te aduc mai aproape ca niciodată.
  • Echipa HIRISE, care operează camera NASA, a realizat videoclipul slow motion al deșertului extraterestru.
  • Oamenii de știință au folosit un filtru pe cameră pentru a dezvălui detalii clare din „Aram Chaos”.

Sonda spațială aflată pe orbită de la NASA, Mars Reconnaissance Orbiter a reușit să capteze imagini noi ale cursurilor de apă din regiunile uscate, dar și imagini ale craterelor de pe Marte, scrie NASA.

Sonda deține o cameră puternică, numită High Resolution Imaging Experiment, sau HIRISE, care poate vedea lucruri la cea mai mică rezoluție. Recent, camera a surprins imagini ale terenului vulcanic care pare ondulat, din interiorul unui crater străvechi și care are o lățime de peste 273 de kilometri.

Echipa HIRISE, care operează camera NASA de la Universitatea din Arizona, a realizat videoclipul cu o mișcare lentă, care deplasează imaginea detaliată cu deșertul extraterestru. Ei o numesc „Haosul, reconsiderat”.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Cum arată imaginile de pe Marte

În filmare, oamenii de știință au folosit un filtru pentru cameră pentru a dezvălui mai bine elementele de pe „Aram Chaos”. Se poate vedea o mulțime de albastru, reprezentând un tip de rocă numit bazalt, care se formează în urma activității vulcanice.

Marte este o planetă care odinioară era plină de vulcani în erupție, de fapt, cel mai mare vulcan din sistemul nostru solar, Olympus Mons, se află pe Planeta Roșie.

De când oamenii de știință au avut o vedere de orbită a planetei Marte, aceștia au observat pete negre situate pe suprafața acesteia, atât de întunecate încât nimeni nu știe ce se află în interiorul lor.

Se crede că acestea sunt gurile unor peșteri adânci, unde soarele nu strălucește, formate de vechile guri de aerisire ale vulcanilor. În interiorul lor ar putea exista viață marțiană existentă, apă lichidă sau urme de bacterii sau ciuperci moarte.

Citește și: