• Lanțul muntos din Chamonix poate fi astăzi vizitat cu ajutorul unui lift modern.
  • Alpii francezi sunt unul dintre cele mai impresionante lanțuri muntoase.
  • Revenit în Chamonix la vârsta de 80 de ani, a fost neplăcut surprins de schimbări.

Dacă îți e dor de o drumeție pe munte, ce zici de o excursie în superbii Alpi din Franța? Știm, te gândești că ai nevoie de experiență ca să te aventurezi în acea zonă, dar lucrurile s-au schimbat de când au apărut noile tehnologii. Acum, poți vizita ghețarul din Chamonix cu ajutorul unui lift de mari dimensiuni, care stârnește controverse printre turiști.

Mergem în Alpi să ne bucurăm de peisaje sau stăm să ascultăm dezbaterile dintre turiști?

Dacă ajungi în Alpi, nu ai cum să nu te bucuri de ceea ce vezi. Poate să se întâmple orice acolo, te lași pierdut în imensitatea locului, în splendoarea momentului. Dar să știi că dezbaterile de care menționai mai devreme sunt destul de interesante, pentru că, într-adevăr, turiști cu experiență merg în locurile respective, unii chiar după mult timp.

Claude Folmer, acum în vârstă de 80 de ani, a vizitat superbii Alpi atunci când avea aproape 40 de ani. A fost de-a dreptul șocat de ceea ce a văzut acum, când a revenit însoțit de băiatul său, deoarece amintirile pe care le avea erau din vremea când ghețarul din Chamonix putea fi explorat doar cu însoțirea unui ghid și, bineînțeles, cu mult antrenament înainte.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Ideea e că turiștii care au mai vizitat înainte locuri, așa cum se întâmplă de obicei, au această tendință de a considera că schimbările aduse nu sunt deloc potrivite pentru respectivul peisaj. Asta în contextul în care au și suportul activiștilor de mediu, însă, pe de altă parte, multe voci susțin noile proiecte și evident spun că e un miracol că un astfel de loc…imens…poate fi atât de accesibil și poate deveni din ce în ce mai accesibil. Sigur, depinde de perspectivă, dar, ca să închei așa cum am început. Îți propun să faci o excursie în deosebitul lanț muntos și să te bucuri de o experiență inedită.

Citește și