• Organizația non- profit Rewilding Europe a constatat că speciile de păsări și mamifere revin.
  • Ta Prohm a fost construit în onoarea familiei regelui Jayavarman VII, la sfârșitul secolului al XII-lea.
  • Epava de 109 m a SS Yongola a devenit un ecosistem pentru coralii și mii de specii marine.
  • Stack Rock Fort a fost construit în 1850 și de 100 de ani, a fost recuperat încet de floră și faună.
  • Înghețată în timp, Houtouwan, pe insula Shengshan, primește mii de vizitatori în fiecare an.

Chiar dacă fauna sălbatică este sub amenințare din cauza activității umane, cercetările sugerează că, în spațiu și timp, speciile de animale și plante aflate în pragul dispariției pot reveni.

De la ruinele unor temple invadate de rădăcini de copaci până la fostele zone de război pline de noi ecosisteme, există exemple în care natura revine.

Templul Ta Prohm, Cambodgia, unde au avut loc filmările lui Tomb Raider, cu Angelina Jolie. Ta Prohm a fost construit în onoarea familiei regelui Jayavarman VII,la sfârșitul secolului al XII-lea. Aici locuiau peste 12.500 de oameni. Dar când regele a mutat capitala imperiului departe de Angkor, templul și zonele împădurite din jur au fost abandonate.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
ANGELINA JOLIE, ACUZATĂ CĂ I-A ÎNDEPĂRTAT PE COPII DE BRAD PITT
PROTESTE LA EUROVISION
GRETA THUNBERG SE ALĂTURĂ PROTESTELOR
ZELENSKI DEMITE PE BANDĂ RULANTĂ

Nava SS. Yongala


În 1911, ciclonul Yasi scufundă nava în Marea Barieră de corali cu 122 pasageri la bord. Nava este identificată abia în 1958 și astfel cel mai tragic dezastru maritim din istoria Australiei a devenit astăzi un ecosistem, oferind un habitat pentru unele dintre cele mai magnifice faune ale oceanului.

Stack Rock Fort din vestul Tării Galilor a găzduit inițial trupe și ofițeri. Dar de când a rămas neatins, de aproape 100 de ani, fortul a recuperat încet de floră și faună. Plantele de alun cresc acolo și cel puțin trei tipuri de pescăruși.


Houtouwan este un sat de pescari plin de viață, de pe insula Shengshan, care arată acum ca un oraș fantomă post-apocaliptic. Aici au trăit peste 3.000 de locuitori, dar locația sa îndepărtată a îngreunat accesul la educație, locuri de muncă și alimente. Oamenii au început să se mute în anii 1990 și până în 2002, satul a fost complet abandonat. Decenii de plante cățărătoare verzi luxuriante acoperind tot ce a rămas în urmă. Peste 90.000 de turiști vizitează anual locația.

Citește și