- Europenii au început să cheltuie cu 20% mai mult pentru vacanțe, comparativ cu perioada pre-pandemie
- Media banilor alocați pentru un sejur în strainătate este între 500 și 600 de euro de persoană
- Sectorul turistic este afectat de eliminarea voucherelor de vacanță
Chiar dacă încă ne confruntăm cu un virus care a blocat libera circulație, turismul dă semne de viață. Potrivit CNN, europenii au început să cheltuie cu 20% mai mult pentru vacanțe comparativ cu perioada pre-pandemie.
Tatiana și Răzvan sunt împreună de doi ani de zile, iar anul trecut, când în sfârșit au putut să iasă din casă, au vrut să meargă în Turcia. Obligația de a avea un test COVID negativ i-a întors din drum.
La începutul anului s-au gândit să meargă în Dubai, însă ghinion. Ca să mergi acolo trebuie să fii vaccinat. Din fericire cei doi și-au găsit în sfârșit un sejur de relaxare în Thailanda și vor pleca la vară unde vor petrece 10 zile.
Tatiana Ruta, jurnalist: „Intenționez să mă duc în Thailanda, am dat deja avansul pentru această excursie. Am optat pentru o excursie mai scumpă și am acordat un buget de 2.200 de euro. Am avut locații în care nu am putut să mergem datorită pandemiei sau mai precis datorită faptului că nu ne-am vaccinat.”
Anul trecut, sectorul turistic din România a mers foarte bine și asta pentru că oamenilor le-a fost frică să plece din țară. O spune Alin Burcea, proprietarul agenției de turism Paralela 45.
Dacă vorbim de destinații externe, el spune că în 2020, odată ce s-au ridicat restricțiile, cel mai bine au mers Turcia, Grecia, Spania și Egipt. Dintre toate, Turcia dă cele mai bune semne și asta pentru că la ei campania de vaccinare merge foarte bine iar numărul de infectări a scăzut.
Mai mult, printre preferințele românilor s-au numărat și destinații exotice precum Zanzibar, Maldive și Republica Dominicană. Dacă vorbim de buget, media banilor alocați pentru un sejur în strainătate este între 500 și 600 de euro de persoană.
Alin Burcea, CEO Paralela 45 și vicepreședinte ANAT: „Pentru vară sunt aceleași destinații, adică Turcia, Grecia, Spania care sunt foarte bune, acum se vinde și Bulgaria de iarnă, ski, care merge bine. Se vinde foarte bine, de exemplu Egipt pentru februarie – martie. Creta acum stă prost. Iar pe intern nu cred că poți avea o vacanță rezonabilă de o săptămână sub 1.500 de lei.”
Sectorul turistic, afectat de eliminarea voucherelor de vacanță
Numai că sectorul turistic va fi puternic afectat, pentru că voucherele de vacanță au fost eliminate. Numai anul trecut, spune Alin Burcea, 30% din turiștii de pe litoral au venit cu voucherul, iar la munte, ponderea a fost de 50%.
Alin Burcea, CEO Paralela 45 și vicepreședinte ANAT: „Faptul că ele nu se mai acordă în acest an este grav. Nu mă refer la agenții că la noi comisionul este și mic și e și limitat de lege, mă refer la hoteluri care nu o să aibă încasări.”