• În lume sunt acum 213 situri UNESCO, în 48 de țări.
  • 19 țări au fost incluse în această rețea, printre care Brazilia, China, Croația, Danemarca, Finlanda sau Franța.
  • Geoparcurile sunt legate de obiectivele de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite.

Unde mergi azi? UNESCO anunță cele mai noi 18 situri geologice din lume, care pun în evidență patrimoniul natural, cultural și imaterial al unei anumite regiuni. În lume sunt acum 213 situri UNESCO, în 48 de țări, scrie BBC.

19 țări au fost incluse în această rețea, printre care Brazilia, China, Croația, Danemarca, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Polonia, Portugalia, Spania, Belgia și Țările de Jos. Geoparcurile sunt legate de obiectivele de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite, cu accent pe protejarea și restaurarea ecosistemelor terestre, gestionarea durabilă a pădurilor și combaterea deșertificării.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
CINE-I „DI VINĂ”?
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE

5 dintre cele mai noi geoparcuri de pe lista UNESCO:

Biokovo-Imotski Lakes, Croația

Două formațiuni geologice unice alcătuiesc Geoparcul lacurilor Biokovo-Imotski din sudul Croației. Prima este lanțul muntos Biokovo, accesibil prin intermediul Parcului Natural Biokovo. Aici, al treilea cel mai înalt vârf din țară, St George Peak, ajunge la 1.762 m deasupra mării.

Uberaba, Brazilia

Cunoscut sub numele de „Ținutul uriașilor” datorită patrimoniului paleontologic, acest nou geoparc include orașul Uberaba din sud-estul Braziliei. Acesta conține formațiuni geologice impresionante, inclusiv lanțurile muntoase Serra da Galga și Serra Geral, care au fost formate de fluxuri de bazalt și care spun povestea unor erupții vulcanice străvechi. De asemenea, aici se găsesc peste 10.000 de fosile de dinozauri și alte forme de viață preistorice.

Meteora Pyli, Grecia

Meteora Pyli, situat în regiunea Thessalia din Grecia, este „o călătorie prin spațiu, timp și geologie”. Multe dintre siturile sale par să îmbine perfect natura și cultura. Una dintre coloanele impunătoare de gresie din Meteroa ajunge până la 300 de metri înălțime. Deși acest sit primise deja statutul de Patrimoniu Mondial UNESCO în 1988, noua desemnare de geoparc include minunile geologice din apropiere, cum ar fi formațiunile Tafoni din Kalambaka, cunoscute pentru modelele lor de eroziune în formă de fagure de miere, și biosfera variată a Munților Pindos.

Longyan, China

Considerat centrul culturii Hakka din China, orașul Longyan din provincia Fujian este cunoscut pentru clădirile sale în stil rotund și pentru străzile compacte și pietruite. Populația Hakka care locuiește în această zonă încă mai păstrează tradiții unice. Pe lângă istoria culturală și arhitecturală, geoparcul se extinde până la granița cu păduri naturale care înconjoară orașul, cea mai densă pădure din vestul Fujianului.

South Fyn Archipelago, Danemarca

Arhipelagul Fyn de Sud este un exemplu de peisaj „înecat” din epoca glaciară, creat de creșterea dramatică a nivelului global al apei acum mai bine de 10.000 de ani. Denumit uneori „Grădina Danemarcei” pentru istoria lunga ca sit agricol, cuprinde aproximativ 55 de insule și insulițe amplasate în unele dintre cele mai bune ape de navigație din lume. Vizitatorii pot să facă island hop prin arhipelag cu barca cu pânze sau pot face scufundări pentru a experimenta ecosistemul marin pe cale de dispariție. Pe uscat există numeroase oportunități de drumeții, explorare și de susținere a rețelei de mici ferme locale prin degustarea produselor locale.

Citește și