• Cape Town, simbolul multicultural al Africii de Sud, se află în plin proces de readucere la viață a trecutului său inedit și vibrant.
  • De la mâncăruri si băuturi diverse la valurile de lângă Capul Bunei Speranțe, până la peisaje viticole si artă, în Cape Town le poți vedea pe toate.
  • Localnici din toate mediile vorbesc despre incredibilele sale localuri și băuturi și despre accesul la unele dintre cele mai frumoase peisaje sălbatice de pe planetă.

Cape Town este simbolul multicultural al Africii de Sud. Multă vreme casă a pastorilor nomazi, cel mai vechi oraș al țării își are istoria modernă din 1652, când coloniștii Companiei Olandeze a Indiilor de Est au înființat o stație de adăpare pentru navele care se îndreptau spre Asia.

Astăzi, în ciuda istoriei triste a apartheidului și a luptei zilnice continue cu penele de curent, cunoscute de localnici sub numele de „load shedding”, Orașul Mamă se află în plin proces de readucere la viață a trecutului său vibrant și fascinant, mare parte din multiculturalismul său fiind format din imigranți din Indonezia, Malaezia și Madagascar, scrie CNN.

Localnici din toate mediile vorbesc despre incredibilele sale localuri și băuturi și despre accesul la unele dintre cele mai frumoase peisaje sălbatice de pe planetă, fără a se da în lături de la munca importantă de a le reaminti noilor veniți cum a apărut acest loc și care sunt provocările cu care se confruntă în prezent.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

„Suntem atât de recunoscători pentru libertatea noastră”

Karen Dudley cunoaște zona mai bine decât mulți alții. O bucătăreasă renumită care, înainte de pandemia de Covid, și-a condus propriul restaurant, denumit pur și simplu The Kitchen, Dudley vorbește despre mâncărurile diverse pe care le găsești aici. De la koesisters – gogoși delicioase, condimentate, care pun în valoare moștenirea malaeză a zonei – până la fripturi suculente de masala.

Dudley spune că restaurantul și bucătăria ei se referă la dorința de a ieși din „obișnuința noastră de a categorisi lucrurile și de a le eticheta.”

„Cred că suntem atât de recunoscători pentru libertatea noastră. Pot să mă căsătoresc cu persoana pe care o iubesc, o persoană albă. Copiii mei sunt scutiți de o educație inferioară. Au un viitor în fața. Cred că asta ne face mai determinați. Suntem aici, suntem implicați. Trebuie să muncim pentru schimbare. Trebuie să lucrăm pentru ceva nou. Aceasta este viața noastră. Ne dă un fel de unicitate”.

Liniștea de după valuri

Situarea Cape Town în apropiere de Capul Bunei Speranțe, unde apele învolburate se lovesc de promontoriul stâncos, a făcut din acest oraș unul dintre cele mai fascinante din lume. Fie că este privit de pe înălțimile amețitoare ale Muntelui Table, fie de pe apă, îți tranmite un sentiment foarte real că natura și aerul fac parte din viața de zi cu zi.

O aventură în podgorie

În timp ce marea și orașul oferă o perspectivă bună asupra a ceea ce are Cape Town de oferit, mersul spre centrul țării are propriile sale avantaje. Cu un climat mediteraneean și cu soluri incredibil de fertile, regiunea Stellenbosch produce vin de peste 300 de ani.

Rose Jordaan este proprietara Plaisir Wine Estate și consideră că a cultiva aici este „o afarcere care se lasă moștenire”.

„Cultivi o viță de vie și abia peste trei ani începe să dea [fructe]”, spune ea. „Abia în șapte ani începe să dea struguri buni, suficient de buni pentru a face un vin bun. Și abia după mulți ani, struguri grozavi care fac vin bun.”

„Un oraș de talie mondială”

Deși mâncarea joacă un rol atât de important în cultura orașului Cape Town, viața de zi cu zi a orașului nu se hrănește doar din bucătăria sa excelentă. Există o nevoie imperioasă, un impuls, și pentru muzică.

Pentru Africa Melane, aceasta este esențială. Cunoscută personalitate radiofonică, el este și vicepreședinte al Operei din Cape Town. Acesta nu este un lucru pe care, poate, mulți din afara orașului l-ar considera ca fiind o formă de artă esențial sud-africană, dar Melane este dornic să îmbrățișeze importanța sa pentru însuși sufletul locului.

Citește și: