• Ryanair a fost nevoită să anuleze 400 de zboruri în urma grevelor controlorilor de trafic aerian francezi.
  • Anulările în masă de marți din întreaga Europă sunt doar cele mai recente care au fost soluționate.
  • Controlorii de trafic aerian s-au alăturat altor sindicate, în timp ce sute de mii de protestatari au ieșit marți în străzile din Franța.

Ryanair a fost nevoită să anuleze 400 de zboruri în urma grevelor controlorilor de trafic aerian francezi, a declarat șeful companiei aeriene, îndemnând Uniunea Europeană „să ia măsuri”, scrie INDEPENDENT.

Anulările în masă de marți din întreaga Europă – reprezentând unul din opt zboruri programate de cea mai mare companie aeriană de pe continent – sunt doar cele mai recente care au fost soluționate de o acțiune industrială, cu renunțări la aeroporturi acuzate de Ryanair pentru peste 4.000 de anulări în acest an până acum.

De la pasageri la directorul executiv Ryanair, toată lumea este furioasă

În timp ce mii de potențiali pasageri și-au văzut planurile de călătorie puse în dezordine marți, aceștia au descris că s-au trezit blocați în aeroporturi și au fost forțați să găsească cazare de ultim moment, în timp ce își exprimau supărarea pe rețelele de socializare.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Într-un mesaj furios, directorul executiv al Ryanair, Michael O’Leary, a criticat mișcarea „complet de neapărat” de a anula zborurile care trec prin spațiul aerian francez, acuzând autoritățile de acolo că „prioritizează” zborurile interne.

Controlorii de trafic aerian s-au alăturat altor sindicate, în timp ce sute de mii de protestatari au ieșit marți în străzile din Franța, în semn de protest față de președintele Emmanuel Macron, care a majorat vârsta de pensionare cu doi ani, la 64 de ani, în timp ce unii manifestanți au luat cu asalt sediul Jocurilor Olimpice de la Paris 2024.

Au fost anulate mai multe zboruri decât s-au cerut

În timp ce autoritatea de aviație civilă a Franței a cerut companiilor aeriene să anuleze o treime din zborurile din Paris-Orly, aeroportul numărul doi al capitalei, grevele de control al traficului aerian au forțat sute de anulări de survol, deoarece personalul necesar pentru a ghida avioanele prin spațiul aerian francez a ieșit.

Ryanair a făcut presiuni pentru Comisia Europeană să forțeze Franța să protejeze zborurile în timpul unor astfel de greve, după ce săptămâna trecută a depus o petiție pe care dl O’Leary spunea că este „semnată de peste 1,1 milioane dintre clienții noștri foarte sătui”.

Ce declară șeful companiei Ryanair

Într-un mesaj video postat pe Twitter, șeful companiei aeriene a spus: „Azi, din nou, a trebuit să anulăm aproximativ 400 de zboruri din cele 3.200 de zboruri pe care am programat să le operam. Toate aceste zboruri au fost anulate din cauza grevelor ATC franceze. Marea majoritate a acestor zboruri sunt de survol și nu merg în Franța.

Acesta continuă: „Respectăm dreptul sindicatului francez ATC de a face grevă, dar dacă intră în grevă, zborurile interne franceze sau zborurile locale din Franța ar trebui să fie anulate. Au alternative – francezii pot lua TGV-ul, pot lua autostrăzile. Dar persoanelor care zboară prin Franța li se anulează zborurile în mod inutil, deoarece Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen nu va lua măsuri.”

Argumentând că Spania, Italia și Grecia protejează deja aceste survoluri în timpul grevelor de control al traficului aerian, el a adăugat: „Solicităm astăzi Comisiei să ia măsuri – să protejeze survolurile.

Nemulțumirile pasagerilor

„Este absolut de neapărat faptul că zborurile care merg din Irlanda în Italia, din Polonia în Portugalia sau din Spania în Germania să fie anulate pur și simplu pentru că francezii vor să acorde prioritate zborurilor interne și să anuleze toate survolurile. Să oprim scandalul familiilor cărora le-au fost distruse vacanțele pentru că zborurile sunt anulate inutil.”

Un pasager a descris anularea zborului său drept o „glumă absolută”, scriind pe Twitter: „Acum a fost transferat Manchester la East Midlands cu o întârziere de 9 ore. Nu am idee ce să fac în privința transferurilor, nu pot lua legătura cu compania de vacanță, deoarece este prea ocupată și totuși nu a fost compensată aparent”

Mama unui băiat de 19 ani cu dizabilități a spus că el și prietenul său au rămas blocați la Paris până joi, după ce zborul lor a fost anulat duminică, fiul ei având doar suficiente medicamente și aparate auditive pentru a rezista weekendul lung.

Descriind că trebuie „să se încurce din Marea Britanie” pentru a-și procura un nou zbor și cazare pentru fiul ei, ea a spus pentru MailOnline: „Sunt sigură că nu sunt singurul din această barcă. Dar atunci când plănuiești un weekend lung ca adult tânăr și ajunge să fie o săptămână, fără medicamente suplimentare, baterii pentru aparate auditive sau haine schimbate, este foarte îngrijorător.”

Citește și