• „Green-pass”-ul reprezintă dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19.
  • Adeverințele sunt disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și includ un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea.
  • Turiștii aflați pe Aeroportul Otopeni povestesc că verificarea acestui pașaport verde decurge repede.

De luni de zile, Uniunea Europeană ți-a promis ca vei călători mai ușor cu certificatul de vaccinare. Că te vei putea simți, din nou, ca înainte de pandemie.

Am fost pe Aeroportul Henri Coadă să vedem ce spun turiștii care l-au folosit. Acolo l-am întâlnit pe Ahmed. El este din Afganistan și este înginer. Locuiește în România de cinci ani. Aici și-a întemeiat și familia. Tocmai s-a întors din Grecia și îți spune cum a decurs întreaga procedură.

Verificarea în Grecia s-a desfășurat foarte greu. Și pentru COVID când faci test, trebuie să aștepți 3-4 zile și trebuie să plătești și bani. Cu toate m-a controlat și la portofel actele mele am făcut două ore și jumătate. În România a fost bine, aici nu am avut probleme deloc. (Verificarea – n.red.) a durat jumătate de oră. Îmi place România. Acum nu vrea să mă întorc în Grecia, deloc. Orice se întâmplă”, a povestit Ahmed Iusuf, inginer.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Iulian, pe de altă parte, spune că nu a pierdut atât de mult timp cu verificările la greci.

Foarte rapid. Noi am ieșit și ultimii din avion pentru că am stat cu cel mic. Cam 5 minute maxim. La greci, a durat, de asemenea, 5 minute”, a spus Iulian.

Totuși alți turiști îți spun că la noi certificatul verde nu reprezintă un interes foarte mare.

„Nu a fost o verificare așa de serioasă”, „A fost bine, nu a durat mult”, „Am arătat hârtia și am trecut”, au povestit călătorii.