• Augustin Zegrean: „Problema este de a se stabili unde începe dreptul meu la sănătate, unde se termină și unde începe dreptul celuilalt la activități economice”
  • Augustin Zegrean: „Trebuie să ne adaptăm viața la noile condiții. Sigur că, cei care ne spun stați în case, ar trebui să ne spună și până când să stăm”
  • Augustin Zegrean: „Nu este destulă o Hotărâre de Guvern sau un Ordin al unui ministru unde vin tot felul de domni ce ne spun ce trebuie să facem și ce nu”

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale,  a explicat în emisiunea ,,Ochii pe mine!” – în contextul pandemiei, al restricțiilor și al protestelor – unde anume încetează dreptul meu și unde începe dreptul celuilalt. Invitatul lui Vlad Craioveanu a precizat și faptul că guvernanții ar trebui să țină cont de toate doleanțele oamenilor, atât cele pe parte de viață și sănătate, cât și cele pe parte economică și să găsească o cale de mijloc.

Mai pe scurt, Augustin Zegrean susține faptul că „cei care spun stați în case, ar trebui să ne spună și până când să stăm!”

Augustin Zegrean: Dreptul fiecăruia încetează acolo unde începe dreptul celuilalt

,,Ori, statul are obligația, așa scrie în Constituție, cred că Articolul 34, să asigure sanătatea și igiena publică. Deci, dacă statul nu îmi asigură mie dreptul acesta la sănătate, eu pot să chem statul în judecată pentru ca nu mi-a asigurat dreptul la sănătate. Și, sigur, dumneavoastră o să îmi spuneți: bun, dar eu am dreptul la inițiativă economică. Am dreptul să fac afaceri, să muncesc. Să deschid un business. Problema este de a se stabili unde începe dreptul meu la sănătate, unde se termină și unde începe dreptul celuilalt la activități economice”, declară Zegrean.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
PROMISIUNILE KAMALEI
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Augustin Zegrean: Nu este destulă o Hotărâre de Guvern sau un Ordin al unui ministru…

,,Problema este așa: Constituția Romaniei și nu numai au un articol care spune că drepturile pot fi limitate, îngrădite numai prin lege. Deci nu faptul că vine un doctor sau un milițian sau nu știu cine la tine la firmă și îți spune oprește, închide firma, închide terasa, închide restaurantul, nu este în regulă. Deci trebuie să fie o regulă care să reglementeze toate acestea pentru că așa scrie în Constitutie, în CEDO, în Cartea Europeană a Drepturilor fundamentale. Peste tot scrie la fel. Nu este destulă o Hotărâre de Guvern sau un Ordin al unui ministru sau cum se numesc acuma acestea unde vin tot felul de domni ce ne spun ce trebuie să facem și ce nu.”

Augustin Zegrean: Pandemia nu înlătură drepturile fundamentale

Augustin Zegrean a explicat și faptul că lupta împotriva pandemiei nu este sinonimă cu anularea drepturilor și a libertăților fundamentale. Fostul președinte al CCR face trimitere la Comisia de la Veneția – cea mai specializată instituție în respectarea Statului de Drept și a cee ace înseamnă drepturi și libertăți. Chiar și în pandemie.

,,Dar nu cred că este în regulă ce se întâmplă. Când se anunță peste noapte că, de mâine se închide dar, nu spune și până când. Pentru că oamenii au dreptul să își facă o proiecție economică, o proiecție de viață, chiar și în vreme de pandemie. Dar, Comisia de la Veneția care probabil este cea mai specializată instituție în respectarea Statului de Drept spune pe frontispiciul ei – dacă îi deschideți site-ul acolo– drepturile fundamentale trebuie respectate și în pandemie. Pandemia nu înlătură drepturile fundamentale. Cu limitările despre care deja am vorbit“, spune fostul președinte al CCR.

Augustin Zegrean: Sigur că ar trebui ca cei care spun stați în case, să ne spună și până când să stăm!

Fostul președinte al CCR nu este prea optimist în ceea privește sfârșitul pandemiei. Acesta susține însă că, pe lângă faptul că va trebui să ne adaptăm viața la noua realitate, autorotățile vor trebui să găsească soluții concrete pentru ca cetățenii să poată trăi decent, prin restricții.

 ,,Trebuie să ne adaptăm viața la noile condiții, că nu cred că vom reveni curând la ce a fost înainte. Sigur că ar trebui ca cei care spun stați în case, să ne spună și până când să stăm. Și când zic până când, nu până când va trece boala, ci până când vor găsi soluții și metode să ne putem trăi viața cu restricțiile acestea”, conchide Augustin Zegrean.