Liderii UE au solicitat, joi, o anchetă fără restricții privind originile pandemiei COVID-19, identificată pentru prima dată în centrul Chinei, în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a criticat ancheta inițială, relatează Reuters.

„Anchetatorii au nevoie de acces complet la tot ceea ce este necesar pentru a găsi cu adevărat sursa acestei pandemii”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă, la Bruxelles.

Șeful Consiliului European, Charles Michel, a declarat: „Lumea are dreptul să știe exact ce s-a întâmplat pentru a putea trage învățăminte”. El a adăugat că UE a sprijinit toate eforturile.

Recomandări

PSD SE RETRAGE DIN COALIȚIE
BOOTS ON THE GROUND
JURNALISM (IN)DEPENDENT
FĂRĂ ABONAMENT LA APPLE
CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES

Studiul realizat de OMS în ianuarie și februarie a fost „insuficient și neconcludent”, a afirmat luna trecută delegația SUA la ONU, solicitând ceea ce a numit o a doua investigație în timp util, transparentă și bazată pe dovezi, care să fie efectuată inclusiv în China.

Citește și De ce încă persistă teoria că virusul SARS-CoV-2 a scăpat dintr-un laborator din Wuhan

Un proiect de text care urmează să fie aprobat în cadrul unui summit UE-SUA săptămâna viitoare arată: „Solicităm să se facă progrese în ceea ce privește un studiu transparent, bazat pe dovezi și condus de experți și convocat de OMS în faza 2 privind originile COVID-19, care să fie liber de interferențe”.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat în mai că agențiile de informații americane urmăresc teorii care ar putea include posibilitatea unui accident de laborator în China.

Citește și Coronavirusul din laborator, o ipoteză credibilă. Un virolog recunoaște că unele cercetări nu au respectat nivelul maxim de siguranță

Raportul OMS a arătat că virusul a fost probabil transmis de la lilieci la oameni prin intermediul unui alt animal și că „introducerea printr-un incident de laborator a fost considerată o cale extrem de improbabilă”.

Diplomații UE au declarat că sprijinul Uniunii pentru un nou studiu este mai mult simbolic, deoarece blocul comunitar nu ar fi implicat direct.

Virusul a fost identificat pentru prima dată în orașul Wuhan, din centrul Chinei, la sfârșitul anului 2019.