• Hologramele ar putea să facă parte din viața noastră mult mai repede.
  • În câțiva ani, hologramele vor deveni un mod obișnuit de comunicare între birouri.
  • La Microsoft, tehnologia sa de comunicare prin holograme se bazează pe un set de căști numit HoloLens 2.

Domnul Grainger-Herr, directorul executiv al mărcii de lux IWC, trebuia să se deplaseze la evenimentul Watches and Wonders din Shanghai în aprilie, scrie BBC.

Când acest lucru a devenit imposibil, a decis să se alăture spectacolului sub forma unei holograme 3D în mărime naturală. Apărând în rezoluție 4K, el a putut să vorbească, să vadă și să audă oamenii care participau fizic la eveniment.

„L-am teleportat de la biroul său din Schaffhausen, Elveția, la evenimentul din Shanghai”, spune David Nussbaum, șeful firmei americane de holograme Portl.

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

„Și-a făcut treaba, a stat de vorbă cu alți directori și chiar a prezentat un nou ceas, totul în timp real. Și apoi l-am teleportat din nou!”

Pandemia de coronavirus, care a oprit o mare parte din călătoriile la nivel mondial începând din martie 2020, a alimentat un interes tot mai mare pentru utilizarea hologramelor – proiecții luminoase 3D ale unei persoane – ca o alternativă mai apropiată de realitate, mai captivantă și mai senzorială la apelurile video.

Portl, cu sediul în Los Angeles, este una dintre firmele aflate în fruntea acestei tehnologii, iar dl Nussbaum spune că „nu putem face portalurile noastre suficient de repede”.

Portalurile sale sunt cutii computerizate, cu o înălțime de 2,5 metri, cu fațadă de sticlă. În interiorul cabinelor apare o hologramă în mărime naturală a unei persoane.

Portalurile costă de la 60.000 de dolari (45.000 de lire sterline) fiecare, deci sunt cu siguranță scumpe, deși compania spune că pot fi închiriate pentru mult mai puțin.

„În câțiva ani, acesta va deveni un mod obișnuit de comunicare între birouri”, adaugă dl Nussbaum.

La Microsoft, tehnologia sa de comunicare prin holograme se bazează pe un set de căști numit HoloLens 2. La 3.500 de dolari pe unitate, acestea sunt considerabil mai ieftine decât sistemul Portl, dar hologramele 3D nu sunt realiste.

În schimb, atunci când doi sau mai mulți purtători de căști se apelează reciproc, hologramele lor sunt proiectate în fața fiecăruia dintre ei sub forma unor avataruri asemănătoare unor desene animate, care par a se afla în aceeași cameră.

„Ar părea că se află în același spațiu fizic și ar putea să se plimbe în jurul unei mese virtuale și să colaboreze la anumite lucruri”, a declarat Greg Sullivan, director de realitate mixtă la Microsoft.

Alte firme producătoare de holograme se concentrează mai mult pe piața de consum, cum ar fi Ikin, cu sediul în San Diego. Aceasta va lansa anul viitor un dispozitiv care se atașează la telefonul mobil și care va proiecta în aer o hologramă 3D transparentă a persoanei cu care aveți un apel video.