- Somnul are numeroase beneficii asupra corpului nostru, iar una dintre ele este slăbitul.
- Conform unui studiu clinic, a dormi cu o oră mai mult în fiecare noapte poate ajuta oamenii să reducă caloriile.
- O rutină a somnului implică și activitățile pe care le faci în timpul zilei, pentru că ele pot influența maniera în care te odihnești în timpul nopții.
Un somn odihnitor în timpul nopții este foarte important pentru sănătatea noastră. Alimentația sănătoasă și mișcarea nu sunt de ajuns pentru un corp armonios din punct de vedere fizic. Un element cheie este somnul, care ajută în procesul de slăbire. Conform unui studiu clinic, a dormi aproximativ o oră mai mult, în fiecare noapte, poate ajuta oamenii să reducă caloriile.
Advertisment
Există numeroase studii care demonstrează că alimentația, dar și schimbările în stilul de viață au implicații din punct de vedere fiziologic. Tot aceste studii au arătat că somnul precar sau lipsa somnului ori a unei rutine pot duce la o scădere a masei musculare sau la o creștere în greutate.
Organismul resimte lipsa somnului și ne dă semnale precum lipsa de concentrare și energie în a face activitățile pe care, în mod normal, le practicam. În plus, organismul va căuta să înlocuiască lipsa de energie cu aportul caloric. Din acest motiv, de cele mai multe ori când nu dormim cum trebuie sau nu avem o rutină a somnului, tindem să consumăm alimente procesate și nerecomandate unei diete sănătoase.
Recomandări
Persoanele care dorm mai puține ore pe noapte iau mai mult în greutate
Există studii care demostrează că persoanele care dorm mai puține ore pe noapte au, în procent de 55%, mai multe șanse de a lua în greutate decât cele care dorm suficient. Lipsa somnului este o cauză importantă a dezvoltării obezității încă din copilărie.
Cercatatorii au analizat impactul direct al orelor de somn asupra alimentației. Ei au descoperit că persoanele care dorm mai multe ore au redus consumul de alimtente ce conțin zahăr și carbohidrați. În cadrul unui studiu, participanții au dormit mai mult de o oră jumăte pe noapte în medie decât aveau obiceiul. Așadar, concluzia este că „extindera orelor de somn duce la reducerea consumului zaharulului si derivatelor lui, un simplu gest poate ajuta oamenii sa adopte diete mai sanatoase”, spune cercetătorul principal al studiului, Dr. Wendy Hall.
În schimb, dacă oamenii își doresc reversul medaliei, adică să își păstreze greutatea, să își mențină starea de bine sau chiar să scadă în greutate, ar trebui să ofere mai multă atenție rutinei somnului și la ce înseamnă ritmul circadian, pentru că acesta are legătură cu felul în care reacționează corpul nostru atunci când întrerupem anumite procese, precum acela de regenerare și curățare care există în timpul nopții.
O rutină a somnului ține și de ceea ce faci în timpul zilei, de modul în care creierul tău funcționează, pentru că nu se vorbește neapărat de o oboseală fizică, ci de una mintală. Astfel, pentru a-ți hrăni organismul, dimineața este recomandat un mic dejun nutritiv, bogat în fructe și legume, care conțin acele enzime și fibre care ne vor ajuta ca până seara organismul să fie pregătit de somn.
Trucuri care te ajută să slăbești în timpul somnului
Consumă o cină lejeră, săracă în sodiu și bogată în legume. Înainte de a merge la somn, încearcă să iei o gustare lejeră și evită alimentele care conțin multă sare, deoarece acestea nu se diferă cu ușurință.
Adaptează temperatura camerei. Există studii care demostrează că persoanele care dorm în camere cu temperatura scăzută ard mai multe calorii decât cele care dorm la o temperatură mai ridicată. Organismul uman consumă mai multe calorii atunci când se află într-un spațiu răcoros.
Dormi cu lumina stinsă. Există un hormon care ne ajută să dormim și care se numește melatonină. Întunericul favorizează secreția acestui hormon. Așadar, încearcă să ai o cameră de dormit care să fie cât se poate de răcoroasă și întunecoasă.
Partenerii noștri