• Casa Albă a declarat că multe țări aliate, inclusiv Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și altele, încearcă să colecteze și să facă schimb de informații împotriva rușilor vizați de sancțiuni.
  • Departamentul de Justiție al SUA a lansat, de asemenea, un grup operativ de aplicare a sancțiunilor cunoscut sub numele de KleptoCapture.
  • Autoritățile franceze au confiscat, de asemenea, superiahturi, inclusiv unul despre care se crede că ar aparține lui Igor Sechin.

Guvernul american a confiscat un iaht deținut de un oligarh care are legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin. Este primul caz din cadrul inițiativei guvernamentale de aplicare a sancțiunilor de a „confisca și îngheța” ambarcațiuni gigantice și alte bunuri scumpe ale elitelor rusești.

Garda Civilă spaniolă și ofițerii FBI din SUA au descins pe iaht la Marina Real din portul Palma de Mallorca, capitala Insulelor Baleare din Spania.

Reporterii au văzut polițiști intrând și ieșind de pe vas luni dimineață. Confiscarea a fost confirmată de două persoane familiarizate cu această chestiune. un purtător de cuvânt al Gărzii Civile spaniole a confirmat că ofițeri din cadrul corpului de poliție spaniol și de la FBI se aflau în portul de agrement și percheziționau vasul luni dimineață și a declarat că mai multe detalii vor fi publicate ulterior.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Iahtul imobilizat este Tango, o navă de 254 de picioare care poartă pavilionul Insulelor Cook, a declarat o sursă din cadrul Gărzii Civile, și este evaluat la aproximativ 110 milioane de euro, potrivit superyachtfan.com, un site specializat în urmărirea celor mai mari și mai exclusiviste ambarcațiuni de agrement din lume.

Iahtul se numără printre activele legate de Viktor Vekselberg, un miliardar și oligarh apropiat al dlui Putin, care conduce Renova Group, un conglomerat cu sediul la Moscova, care cuprinde metale, minerit, tehnologie și alte active, potrivit documentelor Departamentului Trezoreriei SUA.

Activele acestui oligarh în SUA sunt înghețate, iar companiilor americane le este interzis să facă afaceri cu acest oligarh și cu entitățile sale.

Măsura este prima dată când guvernul SUA confiscă iahtul unui oligarh de când procurorul general Merrick Garland și secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, au înființat un grup operativ cunoscut sub numele de Repo – prescurtare de la „Russian Elites, Proxies and Oligarchs” (elite rusești, proxy-uri și oligarhi) – în încercarea de a aplica sancțiunile după ce Rusia a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

Vekselberg are de mult timp legături cu SUA, inclusiv o carte verde pe care a deținut-o cândva și case în New York și Connecticut. Omul de afaceri de origine ucraineană și-a construit averea investind în industria aluminiului și a petrolului în perioada post-sovietică.

De asemenea, Vekselberg a fost interogat în timpul unei anchete privind interferența Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA din 2016 și a lucrat îndeaproape cu vărul său american, Andrew Intrater, care conduce firma de gestionare a investițiilor Columbus Nova din New York. Vekselberg și Intrater au fost aduși în centrul atenției în timpul anchetei electorale după ce un avocat al starului de filme pentru adulți Stormy Daniels a publicat un memoriu în care susținea că 500.000 de dolari (450.000 de euro) în bani de tăinuire au fost direcționați prin Columbus Nova către o companie fantomă înființată de avocatul personal al lui Donald Trump, Michael Cohen.