- Şeful marinei ruse s-a întâlnit cu marinarii care au supravieţuit la scufundarea crucişătorului Moscova, afirmă surse ruse, citate de Sky News.
- Moscova a confirmat că nava s-a scufundat după o explozie de muniţie miercuri seara.
- Ucraina a declarat că a lovit cu rachete nava amiral a flotei ruseşti din Marea Neagră după ce ar fi folosit o dronă pentru a-i distrage atenţia de la radar.
Membrii echipajului care au supraviețuit scufundării crucișătorului de rachete Moskva s-au întâlnit cu șeful marinei ruse. Imaginile publicate de Ministerul Apărării al țării par să arate marinarii aflându-se față în față cu amiralul Nikolai Evmenov în orașul Sevastopol din Crimeea.
Advertisment
Potrivit unui comunicat, comandantul-șef le-a spus celor din echipaj că vor continua să servească în cadrul marinei.
În videoclipul de 26 de secunde, Evmenov și alți doi ofițeri sunt văzuți în fața a zeci de soldați pe un teren de paradă – dar nu este clar când a avut loc întâlnirea. Moscova a confirmat că Moskva s-a scufundat în urma unei explozii de muniție miercuri seara târziu – și că aceasta s-a întâmplat în timp ce crucișătorul de rachete era remorcat spre port pe o mare agitată.
Ucraina a declarat că a lovit nava – nava amiral a flotei rusești din Marea Neagră – cu rachete, după ce ar fi folosit o dronă pentru a-i distrage atenția radarului. Ulterior, SUA au declarat că, în opinia lor, Moskva a fost lovit de două rachete anti-navă ucrainene Neptune.
Recomandări
În timp ce Rusia a declarat că toți cei 500 de membri ai echipajului aflați la bord au fost salvați în urma exploziei, oficialii ucraineni au afirmat că au existat câteva victime. Căpitanul Anton Kuprin s-ar fi aflat printre cei uciși, dar nu au fost furnizate dovezi care să confirme acest lucru.
Pentagonul crede că au existat victime rusești, deși numărul exact rămâne neclar în acest moment. Nu se știe încă de ce sistemele de apărare aeriană ale Moskva nu au intrat în acțiune – dar este posibil ca rachetele să fi venit la un unghi înalt care să le fi evitat, sau ca o dronă să le fi distras atenția. Problemele de întreținere pot fi, de asemenea, o posibilitate – și este posibil ca sistemele de apărare aeriană să nu fi fost pornite.
Moskva a intrat pentru prima dată în serviciul marinei sovietice în 1983. Analistul în domeniul apărării și securității Michael Clarke a declarat că, deși pierderea Moskva nu privează marina rusă de prea multe capacități, este cu siguranță o lovitură mare pentru prestigiul său.
El a scris: „Crucișătorul a acționat ca centru de control pentru cele aproximativ 30 de nave pe care rușii le au în Marea Neagră. Pierderea navei amiral Moskva este o lovitură masivă de PR pentru Kremlin – rușii nu și-au mai pierdut nava amiral de la războiul ruso-japonez din 1904”.
Partenerii noștri