- Printre miile de alergători, s-au aflat și doi ucraineni, Kostiantyn Bidnenko și Viktoriya Kiose.
- Inițial, ei nu aveau de gând să participe la cursă atunci când țara lor a fost invadată în februarie.
- În fruntea plutonului, etiopianca Yalemzerf Yehualaw, în vârstă de 23 de ani, a devenit cea mai tânără câștigătoare feminină a cursei.
Într-o zi în care străzile din Londra s-au bucurat de zâmbete și de un soare neașteptat, peste 40.000 de alergători cu vârste cuprinse între 18 și 89 de ani și-au creat propriile amintiri speciale de la Maratonul Londrei.
Advertisment
În fruntea plutonului, etiopianca Yalemzerf Yehualaw, în vârstă de 23 de ani, a devenit cea mai tânără câștigătoare feminină a cursei, în ciuda faptului că s-a rănit la șold și la genunchi când s-a împiedicat de un limitator de viteză.
Între timp, în cursa masculină, Weynay Ghebresilasie – care s-a născut în Eritreea, dar s-a calificat pentru a reprezenta Marea Britanie după ce a cerut azil la Jocurile Olimpice de la Londra 2012 – a fost primul atlet britanic care a ajuns acasă într-un nou record personal de 2:11:57.
Recomandări
Performanța lui Ghebresilasie a venit la un deceniu după ce acesta a ieșit din satul atleților, a aruncat cartela sim care i-a fost dată de cei care se ocupă de echipă și a cerut să rămână în Marea Britanie. După alergare, Ghebresilasie, care a fost portdrapelul Eritreei la Jocurile de la Londra, și-a explicat decizia.
„Înainte de Jocurile Olimpice din 2012, țara mea nu se afla într-o situație bună, de aceea am rămas în Marea Britanie”, a spus el. „Am fost în Sunderland, apoi m-am mutat la Birmingham și acum sunt în Scoția. Planul meu este să alerg la campionatele mondiale și la Jocurile Olimpice de la Paris. Voi încerca să mă pregătesc pentru următorul maraton de la Londra și sper să alerg pentru Marea Britanie”.
Printre miile de alergători, s-au aflat și doi ucraineni, Kostiantyn Bidnenko și Viktoriya Kiose, care inițial nu aveau de gând să participe la cursă atunci când țara lor a fost invadată în februarie.
Cu toate acestea, atunci când Bidnenko, în vârstă de 35 de ani, s-a prezentat pentru serviciul militar la Kiev, i s-a spus că nu poate servi pe linia frontului din cauza alcaptonuriei – o boală genetică rară și progresivă care provoacă dureri la nivelul articulațiilor.
Așa că, după ce el și logodnica sa au ajuns la Londra – via Lviv, Varșovia și Napoli – au decis să dea ceva înapoi, alergând pentru a strânge bani pentru United 24, fundația care sprijină Ucraina, și au terminat împreună într-un timp de 3 ore și 49 de minute.
Partenerii noștri