• Oamenii de știință au ajuns la cel mai înalt copac găsit vreodată în pădurea amazoniană.
  • Acesta este un specimen înalt cât o clădire de 25 de etaje.
  • Alte trei expediții în regiunea îndepărtată a Văii Jari din rezervație, situată la granița dintre statele Amapa și Para, au ajuns la alți câțiva copaci gigantici.

După trei ani de planificare, cinci expediții și o drumeție de două săptămâni prin jungla densă, oamenii de știință au ajuns la cel mai înalt copac găsit vreodată în pădurea amazoniană, un specimen înalt cât o clădire de 25 de etaje.

Arborele gigantic, al cărui vârf iese în evidență deasupra bolții din Rezervația naturală a râului Iratapuru din nordul Braziliei, este un angelim vermelho care măsoară 88,5 metri înălțime și 9,9 metri în jur – cel mai mare copac identificat vreodată în Amazon, spun oamenii de știință.

Cercetătorii au observat pentru prima dată copacul enorm în imagini din satelit în 2019, în cadrul unui proiect de cartografiere 3D. O echipă de academicieni, ecologiști și ghizi locali au organizat o expediție pentru a încerca să ajungă la el mai târziu în acel an. Dar, după o drumeție de 10 zile pe un teren dificil, epuizați, fără provizii și cu un membru al echipei îmbolnăvindu-se, au fost nevoiți să se întoarcă.

Recomandări

DE LA TABU, LA TABLĂ
ICON OF THE YEAR
HARRIS VS. TRUMP
CÂȚI INFLUENCERI AVEM?
MUSK DONEAZĂ PT TRUMP
CLONAREA ANIMALELOR

Alte trei expediții în regiunea îndepărtată a Văii Jari din rezervație, situată la granița dintre statele Amapa și Para, au ajuns la alți câțiva copaci gigantici, inclusiv la cel mai înalt copac de nuci de Brazilia înregistrat vreodată în Amazon – 66 de metri.

Dar uriașul angelim vermelho a rămas evaziv până la expediția din 12-25 septembrie, când cercetătorii au parcurs 250 de kilometri cu barca pe râuri cu râuri cu râuri rapide înșelătoare, plus încă 20 de kilometri pe jos prin jungla muntoasă pentru a ajunge la el. O persoană din cei 19 membri ai expediției a fost mușcată de ceea ce medicul echipei crede că a fost un păianjen veninos.

Dar a meritat, spune inginerul silvic Diego Armando Silva de la Universitatea Federală Amapa, care a ajutat la organizarea călătoriei.

A fost unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le-am văzut vreodată. Pur și simplu divin, a declarat Silva, în vârstă de 33 de ani, pentru AFP. Ești în mijlocul acestei păduri în care omenirea nu a mai pus piciorul niciodată, cu o natură absolut exuberantă.

După ce a campat sub copacul masiv, grupul a colectat frunze, sol și alte mostre, care vor fi acum analizate pentru a studia întrebări precum vârsta copacului – cel puțin 400-600 de ani, estimează Silva -, de ce regiunea are atât de mulți copaci giganți și cât de mult carbon stochează aceștia.

Aproximativ jumătate din greutatea copacilor giganți din regiune este carbon absorbit din atmosferă – fundamental pentru a ajuta la reducerea schimbărilor climatice, spune Silva. Dar, în ciuda depărtării, giganții din regiune sunt amenințați.

Lemnul de Angelim vermelho este apreciat de tăietorii de lemne, iar rezervația Iratapuru este invadată de minerii ilegali care exploatează aurul, renumiți pentru distrugerea ecologică, spune Jakeline Pereira de la grupul de mediu Imazon, care a ajutat la organizarea expediției.

Am fost foarte încântați să facem această descoperire, spune Pereira. Este super importantă într-un moment în care Amazonul se confruntă cu niveluri atât de înspăimântătoare de despădurire. În ultimii trei ani, defrișările medii anuale din Amazonul brazilian au crescut cu 75% față de deceniul anterior.