- Guvernul Republicii Moldova este îngrijorat de stabilitatea din Transnistria, o fărâmă de teritoriu nerecunoscută în care se află trupe rusești.
- Vicepremierul Andrei Spînu a declarat că a întrebat-o pe șefa departamentului de export al Gazprom, Elena Burmistrova, cât de mult gaz va primi Moldova.
- Gazprom a redus deja livrările din octombrie cu 30%.
Guvernul pro-occidental al Republicii Moldova s-a plâns vineri că Gazprom nu se comportă ca un partener serios, având în vedere refuzul său de a spune Chișinăului ce cantitate de gaze naturale va furniza în noiembrie.
Advertisment
Una dintre cele mai sărace țări din Europa, Moldova este dependentă de gazul rusesc și a fost puternic afectată de creșterea prețurilor de la invazia Rusiei în Ucraina. Contractul dintre Moldova și Gazprom fluctuează de la o lună la alta, în funcție de prețul de pe piața la vedere al gazului și al petrolului. Vicepremierul Andrei Spînu a declarat că a întrebat-o pe șefa departamentului de export al Gazprom, Elena Burmistrova, cât de mult gaz va primi Moldova în noiembrie, iar aceasta i-a răspuns: „Vom vedea”.
Gazprom a redus deja livrările din octombrie cu 30% și a declarat că ar putea întrerupe complet gazul dacă Moldova nu-și plătește toate datoriile către companie.
Recomandări
„Gazprom spune că este un partener serios, dar partenerii serioși nu se comportă așa cum se comportă cu Moldova”, a declarat Spînu pentru serviciul de știri online NewsMaker.
„Nu înțeleg care sunt motivele pentru care Gazprom a tăiat furnizarea de gaze. Noi avem un contract și suntem gata să plătim pentru gaz”, a spus el.
Regiunea moldovenească separatistă pro-Moscova, Transnistria, a anunțat anterior măsuri de urgență pentru a limita consumul de gaze, din cauza temerilor că firma de gaz va reduce livrările. Liderii transnistreni spun că au fost notificați de Gazprom că va reduce livrările cu 40% în noiembrie.
Guvernul Republicii Moldova este îngrijorat de stabilitatea din Transnistria, o fărâmă de teritoriu nerecunoscută în care se află trupe rusești.