• Guvernul Republicii Moldova este îngrijorat de stabilitatea din Transnistria, o fărâmă de teritoriu nerecunoscută în care se află trupe rusești.
  • Vicepremierul Andrei Spînu a declarat că a întrebat-o pe șefa departamentului de export al Gazprom, Elena Burmistrova, cât de mult gaz va primi Moldova.
  • Gazprom a redus deja livrările din octombrie cu 30%.

Guvernul pro-occidental al Republicii Moldova s-a plâns vineri că Gazprom nu se comportă ca un partener serios, având în vedere refuzul său de a spune Chișinăului ce cantitate de gaze naturale va furniza în noiembrie.

Una dintre cele mai sărace țări din Europa, Moldova este dependentă de gazul rusesc și a fost puternic afectată de creșterea prețurilor de la invazia Rusiei în Ucraina. Contractul dintre Moldova și Gazprom fluctuează de la o lună la alta, în funcție de prețul de pe piața la vedere al gazului și al petrolului. Vicepremierul Andrei Spînu a declarat că a întrebat-o pe șefa departamentului de export al Gazprom, Elena Burmistrova, cât de mult gaz va primi Moldova în noiembrie, iar aceasta i-a răspuns: Vom vedea”.

Gazprom a redus deja livrările din octombrie cu 30% și a declarat că ar putea întrerupe complet gazul dacă Moldova nu-și plătește toate datoriile către companie.

Recomandări

CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE
CUM E VREMEA ZILELE URMĂTOARE
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
CÂT NE COSTĂ SĂ NE APĂRĂM
NEHAMMER IMPUNE CONTROALE STRICTE

Gazprom spune că este un partener serios, dar partenerii serioși nu se comportă așa cum se comportă cu Moldova”, a declarat Spînu pentru serviciul de știri online NewsMaker.

Nu înțeleg care sunt motivele pentru care Gazprom a tăiat furnizarea de gaze. Noi avem un contract și suntem gata să plătim pentru gaz”, a spus el.

Regiunea moldovenească separatistă pro-Moscova, Transnistria, a anunțat anterior măsuri de urgență pentru a limita consumul de gaze, din cauza temerilor că firma de gaz va reduce livrările. Liderii transnistreni spun că au fost notificați de Gazprom că va reduce livrările cu 40% în noiembrie.

Guvernul Republicii Moldova este îngrijorat de stabilitatea din Transnistria, o fărâmă de teritoriu nerecunoscută în care se află trupe rusești.