• COVID-19 poate avea un efect negativ asupra funcției memoriei pe termen scurt și a memoriei de lucru, sugerează un nou studiu.
  • Cercetătorii au avertizat că cei care suferă de simptome persistente ale coronavirusului pot continua să se confrunte cu dificultăți pe tot parcursul vieții lor.
  • Este important de remarcat faptul că studiul a fost realizat într-o perioadă în care variantele COVID, cum ar fi Alpha și Delta, erau în circulație.

COVID-19 poate avea un efect negativ asupra funcției memoriei pe termen scurt și a memoriei de lucru, sugerează un nou studiu. Cercetătorii au avertizat că cei care suferă de simptome persistente ale coronavirusului pot continua să se confrunte cu dificultăți pe tot parcursul vieții lor.

Experții de la Hull York Medical School au declarat că, deși funcția de memorie se poate îmbunătăți în timp, persoanele care suferă de COVID de mult timp pot continua să aibă probleme. În condițiile în care mulți britanici suferă de această afecțiune – care include simptome precum anxietate, ceață cerebrală și oboseală severă – medicii au continuat să afirme că problemele de memorie legate de virus nu sunt la fel de bine cercetate.

Echipa de la Hull York Medical School a folosit un sondaj online anonim care includea un test de memorie pentru a cerceta corelația dintre funcția de memorie pe termen scurt și COVID-19. Peste 5.400 de persoane au participat la acest sondaj între decembrie 2020 și iulie 2021, aproximativ 31% dintre respondenți au avut o infecție cu SARS-Cov-2 în această perioadă, iar 68,6% dintre respondenți nu au avut niciodată COVID.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Cercetătorii au spus că a fost clar din analiză că au existat factori care au afectat semnificativ reducerea scorurilor de memorie în toate grupurile COVID-19 – inclusiv cei care s-au autodeclarat, au fost testați pozitiv și au fost spitalizați – în comparație cu cei care nu au fost infectați. Mai mult, s-a constatat că factorii care au afectat în mod semnificativ scorurile de memorie au fost statutul COVID-19, vârsta, timpul petrecut după COVID și dacă indivizii se confruntau cu simptome continue. Experții au cercetat, de asemenea, scorurile de memorie și au constatat că cei cu vârsta de peste 25 de ani au avut un declin al funcției.

Studiul – care a fost publicat în Plos One – a constatat, de asemenea, că scorurile de memorie au crescut treptat de-a lungul unei perioade de 17 luni post-COVID. Cu toate acestea, cei cu simptome continue au continuat să prezinte o reducere a scorurilor de memorie.

Vorbind despre cercetare, Dr. Heidi Baseler, lector senior în științele imagistice la Hull York Medical School, Universitatea din York, care a fost primul autor al studiului, a declarat: Deși este bine cunoscut faptul că SARS-Cov-2 afectează sistemul respirator, este poate mai puțin cunoscut faptul că poate avea, de asemenea, consecințe neurologice și poate afecta funcțiile cognitive, cum ar fi memoria.”

Co-autorul studiului, Dr. Aziz Asghar, lector superior în neuroștiințe la Hull York Medical School, Universitatea din Hull, a declarat: Am vrut să dezvoltăm un sondaj care să implice un public cât mai larg posibil, pentru a ne permite să evaluăm rapid impactul COVID-19 în mod specific asupra funcției memoriei de lucru.”

Iar Dr. Baseler a continuat să adauge: „Ceea ce demonstrează studiul este că, COVID-19 are un impact negativ asupra memoriei de lucru sau a funcției de memorie pe termen scurt, dar numai la adulții cu vârsta de peste 25 de ani. În timp ce studiul sugerează că funcția de memorie se poate recupera în timp, constatările noastre indică faptul că cei cu simptome continue pot continua să aibă dificultăți cu memoria pe termen scurt.”

Este important de remarcat faptul că studiul a fost realizat într-o perioadă în care variantele COVID, cum ar fi Alpha și Delta, erau în circulație. În timp ce Omicron, este tulpina actuală s-a dovedit a fi mai blândă decât cele care au venit înaintea ei. De asemenea, milioane de britanici au acum protecție împotriva acestui microb sub formă de vaccinuri sau de infecții anterioare.

Ce este ceața cerebrală și cum este legată de COVID-19?

Ceața cerebrală este folosită pentru a descrie o serie de simptome, printre care:

concentrare slabă
senzație de confuzie
gândire mai lentă decât de obicei
gânduri confuze
uitare
pierderea cuvintelor
oboseală mentală
În timp ce se recuperează după coronavirus, unii oameni se confruntă cu ceață cerebrală, iar aceasta este o parte comună a Long COVID. Cu toate acestea, simptomele pot varia și se pot schimba în timp și se pot simți similare cu efectele lipsei de somn sau ale stresului. Trebuie remarcat faptul că, de obicei, oamenii își revin din ceața cerebrală.

Pentru a gestiona simptomele, oamenii au fost sfătuiți să: să se hidrateze, să doarmă suficient, să facă pauze regulate, să facă exerciții fizice regulate – de preferință în aer liber și să aibă o dietă sănătoasă și echilibrată. Cu toate acestea, trebuie să vă adresați întotdeauna medicului dumneavoastră de familie dacă simptomele persistă.