• De la începutul protestelor, cel puțin 450 de persoane au fost ucise.
  • Peste 18.000 au fost arestate, potrivit Human Rights Activists in Iran, un grup de susținere care urmărește demonstrațiile.
  • Iranul nu a publicat de luni de zile cifrele privind victimele sau arestările.

Federația americană de fotbal afișează pe rețelele de socializare steagul național al Iranului fără emblema Republicii Islamice, afirmând că îi susține pe protestatarii din Iran înaintea meciului de marți de la Cupa Mondială dintre cele două națiuni.

Federația a precizat duminică, într-o declarație, că a decis să renunțe la steagul oficial pe conturile de socializare pentru a arăta sprijinul pentru femeile din Iran care luptă pentru drepturile fundamentale ale omului”.

Decizia vine în contextul în care în Iran continuă protestele la nivel național care contestă guvernul teocratic de la Teheran. Contul de Twitter al echipei masculine a Statelor Unite a afișat un banner cu meciurile echipei în faza grupelor, cu steagul iranian purtând doar culorile verde, alb și roșu. Același lucru a putut fi văzut și într-o postare pe conturile sale de Facebook și Instagram în care sunt prezentate punctele obținute până acum în grupa sa.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Federația americană de fotbal a afișat steagul oficial iranian într-un grafic care prezintă clasamentul Grupei B pe site-ul său.

Absența emblemei survine în contextul în care demonstrații care durează de luni de zile au contestat guvernul iranian de la moartea, la 16 septembrie, a lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, care fusese reținută de poliția morală a țării.

De la începutul protestelor, cel puțin 450 de persoane au fost ucise, iar peste 18.000 au fost arestate, potrivit Human Rights Activists in Iran, un grup de susținere care urmărește demonstrațiile.

Iranul nu a publicat de luni de zile cifrele privind victimele sau arestările și susține, fără a furniza dovezi, că protestele au fost provocate de inamicii săi din străinătate, inclusiv de SUA.