• Președinții americani nu sunt obligați prin lege să își facă publice declarațiile fiscale.
  • Timp de decenii, președinții au făcut acest lucru în mod voluntar.
  • Fostul președinte a luptat din greu pentru a-și proteja declarațiile fiscale.

O comisie din Camera Reprezentanților din SUA a votat pentru a face publice șase ani de declarații fiscale ale lui Donald Trump. Măsura pune capăt unei bătălii juridice de aproape patru ani purtate de democrați pentru a obține documentele, care a fost decisă în cele din urmă de Curtea Supremă a SUA luna trecută.

Președinții americani nu sunt obligați prin lege să își facă publice declarațiile fiscale, dar timp de decenii au făcut acest lucru în mod voluntar.

Fostul președinte a luptat din greu pentru a-și proteja declarațiile fiscale. Comisia pentru căi și mijloace a Camerei Reprezentanților din SUA a votat marți seară cu 24-16 pentru publicarea documentelor, toți democrații din comisie fiind pentru, iar toți republicanii s-au opus.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Unul dintre membrii comisiei, democratul din Pennsylvania Brendan Boyle, a declarat ulterior: Acesta este unul dintre cele mai importante voturi pe care le voi da vreodată în calitate de membru al Congresului și îl susțin 100%.” Kevin Brady, republicanul cu rang înalt în comisie, a declarat că democrații tocmai au dezlănțuit o nouă armă politică periculoasă”.

Lista dușmanilor Congresului s-a întors”, a declarat congresmanul texan. Fiecare contribuabil american care ar putea ajunge de partea greșită a majorității din Congres este acum în pericol”. Nu este clar când va vedea publicul documentele financiare, care provin din perioada 2015-20, când Trump candida la președinție și servea la Casa Albă.

Lloyd Doggett, un democrat texan care face parte din comisie, a declarat pentru CNN că publicarea dosarelor ar putea dura câteva zile”, pentru a redacta informații personale, cum ar fi numerele de securitate socială.

Declarațiile ar putea oferi o privire de primă mână asupra finanțelor domnului Trump, inclusiv asupra activelor sale, surselor de venit, contribuțiilor caritabile și pasivelor, inclusiv posibilitatea unor împrumuturi datorate unor entități străine.

În 2016, Trump a devenit primul candidat la președinție al unui partid majoritar de la Richard Nixon, în 1972, care a refuzat să își facă publice declarațiile fiscale în timpul campaniei electorale. La momentul respectiv, el a declarat că va face acest lucru după ce se va încheia un audit al Serviciului Fiscal Intern.

Cu toate acestea, marți, democrații din comisie au declarat că Trump nu a fost de fapt supus unui audit în 2016 și că Serviciul de Venituri Interne nu și-a început auditul oficial până în 2019.

Comisia pentru căi și mijloace din Camera Reprezentanților a solicitat pentru prima dată declarațiile atunci când democrații au preluat conducerea camerei inferioare a Congresului în 2019. Comisia, citând o lege federală care îi permite să solicite acces special la declarațiile fiscale individuale, a declarat că informațiile erau necesare ca parte a unei revizuiri a legislației fiscale federale. Cu toate acestea, criticii republicani au replicat că astfel de explicații au fost doar o scuză pentru a avea acces la documentele financiare ale lui Trump.

Administrația Trump a refuzat să coopereze cu solicitarea comisiei, ceea ce a dus la o bătălie juridică de durată care s-a încheiat când Curtea Supremă a SUA, într-o opinie nesemnată, a confirmat o hotărâre a unei curți de apel potrivit căreia democrații aveau dreptul la declarații.

În 2020, New York Times a obținut copii scurse ale declarațiilor fiscale pe 18 ani ale lui Trump. Într-o serie de articole pe această temă, ziarul a relatat că președintele nu a plătit niciun impozit federal în 10 dintre acești 18 ani și doar 750 de dolari în fiecare dintre primii doi ani petrecuți la Casa Albă. De asemenea, publicația a dezvăluit că președintele de atunci se afla într-o luptă cu Internal Revenue Service cu privire la legitimitatea unei rambursări de taxe de 72,9 milioane de dolari pe care a solicitat-o și că avea o datorie de peste 400 de milioane de dolari, datorie care trebuia plătită până în 2024.

Un reprezentant al imperiului de afaceri al lui Trump a negat la momentul respectiv acuratețea raportului. Copiile oficiale ale declarațiilor fiscale ale fostului președinte, care ar trebui acum să fie publicate înainte ca republicanii să preia controlul Congresului la 3 ianuarie, ar trebui să rezolve problema.