- Prim-adjunctul ministrului de externe Emine Dzhaparova a avertizat într-un interviu acordat The Associated Press că trebuie să existe mai mulți factori pentru ca el să vină.
- „Trebuie să acționăm pas cu pas”, a declarat Dzhaparova.
- Dzhaparova a declarat că un summit este încă în discuție și a subliniat că „nu este o negociere”.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, dorește să viziteze Națiunile Unite pentru a se adresa unei reuniuni la nivel înalt a Adunării Generale, formată din 193 de membri, în ajunul primei aniversări a invaziei Rusiei din 24 februarie în țara sa, dacă situația de securitate o va permite, a declarat vineri un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului de Externe.
Advertisment
Prim-adjunctul ministrului de externe Emine Dzhaparova a avertizat într-un interviu acordat The Associated Press că trebuie să existe mai mulți factori pentru ca el să vină, citând în primul rând situația militară de pe teren și un avertisment al serviciului de informații ucrainean potrivit căruia Rusia plănuiește „o ofensivă foarte serioasă în februarie”.
„Președintele nostru ar vrea să vină, are voința sau intenția de a veni”, a spus ea, „dar încă se pune întrebarea dacă va exista o situație de securitate care să-i permită să vină”.
Recomandări
Dacă Zelenski va veni la ONU, ar fi doar a doua sa călătorie în afara Ucrainei de la invazie. El a făcut o vizită surpriză la Washington pe 21 decembrie pentru a se întâlni cu cei mai importanți susținători ai săi în războiul împotriva Rusiei – președintele Joe Biden și membrii Congresului, cărora le-a mulțumit pentru sprijinul lor și le-a spus că „împotriva tuturor șanselor” Ucraina încă rezistă.
Ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a declarat că Adunarea Generală a programat deja o dezbatere la nivel înalt privind războiul pe 23 februarie, care va fi urmată de o reuniune ministerială a Consiliului de Securitate pe 24 februarie. Dzhaparova a declarat că Ucraina ar dori ca Adunarea să adopte una dintre cele două rezoluții pe care Zelenski dorește să le vadă aprobate în ajunul aniversării invaziei.
Ea a declarat că Ucraina se consultă cu partenerii săi cu privire la cele două măsuri, una care ar sprijini formula de pace în 10 puncte a președintelui, care include restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și retragerea forțelor rusești, iar cealaltă care ar stabili un tribunal pentru urmărirea penală a crimelor de agresiune, ceea ce ar permite Rusiei să fie trasă la răspundere pentru invazia sa neprovocată.
„Trebuie să acționăm pas cu pas”, a declarat Dzhaparova. „Este încă o întrebare care va fi primul. … Cred că este ceva ce vom ști foarte curând, în cea mai apropiată săptămână sau două.”
La sfârșitul lunii decembrie, ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat pentru AP că guvernul dorește un summit de „pace” până la sfârșitul lunii februarie la ONU, cu secretarul general Antonio Guterres în calitate de mediator, dar nu a anticipat participarea Rusiei. Acest lucru ar face dificilă prevederea unei medieri sau a unui sfârșit al războiului devastator.
Kyslytsya, ambasadorul ucrainean, a declarat că nu crede că președintele rus Vladimir Putin ar permite cuiva să participe la un summit, deoarece nu se potrivește cu planul său conform căruia câștigurile teritoriale rusești nu sunt negociabile.
Dzhaparova a declarat că un summit este încă în discuție și a subliniat că „nu este o negociere”. Dzhaparova a declarat că summitul ar fi o platformă pentru a discuta lucruri pe care Ucraina le consideră importante pe lângă propunerea de pace în 10 puncte, care include, de asemenea, eliberarea tuturor prizonierilor, un tribunal pentru cei responsabili de agresiunea rusă și garanții de securitate pentru Ucraina.