• Medvedev este un fost soldat în armata rusă și a stat ulterior în închisoare între 2017 și 2018 înainte de a se alătura Grupului Wagner.
  • După ce a petrecut două luni în Rusia, a trecut granița în Norvegia săptămâna trecută.
  • El a recunoscut că a fost martor la o serie de crime de război în timp ce a luptat în Ucraina, inclusiv la execuția dezertorilor de către serviciul de securitate internă al Grupului Wagner.

Un fost comandant al grupului paramilitar rus Wagner a cerut azil în Norvegia după ce a dezertat din organizația de mercenari. Andrey Medvedev, în vârstă de 26 de ani, a trecut vinerea trecută granița în Norvegia, unde a fost reținut de polițiștii de frontieră.

El este în prezent reținut în zona Oslo, unde este acuzat de intrare ilegală în Norvegia, a declarat pentru BBC avocatul său Brynjulf Risnes. Risnes a declarat că clientul său a părăsit Wagner după ce a fost martor la crime de război în Ucraina.

Poliția de frontieră norvegiană a confirmat pentru BBC că un bărbat rus a fost reținut după ce a trecut granița de 198 km cu Rusia, dar a declarat că nu poate face alte comentarii din motive de securitate și confidențialitate”. Tarjei Sirma-Tellefsen, șeful de personal al poliției din regiunea norvegiană Finnmark, a declarat că un bărbat a fost reținut de o patrulă de frontieră și a precizat că acesta a depus o cerere de azil.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI

Grupul rus pentru drepturile omului Gulagu, care l-a ajutat pe Medvedev să părăsească Rusia, a confirmat identitatea acestuia. Se crede că evadarea sa este primul caz cunoscut de dezertare în Occident a unuia dintre soldații grupului.

Fondatorul Gulagu, Vladimir Osechkin, a declarat pentru BBC că Medvedev s-a alăturat grupului paramilitar în iulie 2022 cu un contract de patru luni, dar a dezertat după ce a fost martor la o serie de abuzuri ale drepturilor omului și crime de război în timp ce servea în Ucraina.

El a precizat că Medvedev este un fost soldat în armata rusă și că ulterior a stat în închisoare între 2017 și 2018 înainte de a se alătura Grupului Wagner. El a fost plasat la conducerea unei divizii Wagner în Ucraina, unde grupul de mercenari i-a furnizat în jur de 30-40 de soldați în fiecare săptămână, a spus dl Osechkin.