• Multe țări africane mențin încă relații istorice cu Moscova.
  • Africa de Sud a fost una dintre țările care s-au abținut la votul de anul trecut de la ONU pentru a condamna invazia rusă.
  • Un oficial al Uniunii Africane s-a simțit ofensat și a declarat că în acest fel continentul este prezentat doar ca un continent de animale sălbatice.

Germania și-a cerut scuze ieri pentru că a folosit un emoji de leopard pentru a-l ironiza pe Twitter pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov, ceea ce i-a ofensat pe africani, relatează Associated Press, citată de BTA.

Ministerul german de Externe a glumit cu ministrul rus de Externe în timpul turneului său în Africa, scriind pe Twitter că acesta nu se afla acolo pentru a căuta leoparzi, ci încerca să justifice invazia Rusiei în Ucraina.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Postarea și emoji-ul folosit de Ministerul german de Externe pe contul său oficial de Twitter ironizează decizia Germaniei de a trimite o parte din tancurile sale avansate Leopard 2 în Ucraina pentru a ajuta în războiul împotriva Rusiei.

Cu toate acestea, un oficial al Uniunii Africane s-a simțit ofensat și a declarat că în acest fel continentul este prezentat doar ca un continent de animale sălbatice. Ebba Kalondo, purtătorul de cuvânt al președintelui Uniunii Africane, Moussa Faki Mahamat, a răspuns la postarea guvernului german, întrebând dacă Africa, oamenii și animalele sale sălbatice sunt doar o glumă pentru ei”.

Politica externă nu este o glumă și nu ar trebui să fie folosită pentru a obține puncte geopolitice ieftine”, a scris Kalondo într-o postare ulterioară.

Ministerul german de Externe și-a cerut scuze și a declarat că postarea nu a fost menită să jignească, ci mai degrabă să arate minciunile pe care Rusia le folosește pentru a justifica războiul împotriva Ucrainei”.

Lavrov a vizitat în această săptămână Republica Africa de Sud, Eswatini, Angola, iar ieri a ajuns în Eritreea. În Africa, el și-a repetat afirmațiile potrivit cărora SUA și aliații săi occidentali folosesc Ucraina ca instrument pentru un război hibrid” împotriva Rusiei.

Multe țări africane mențin încă relații istorice cu Moscova. Africa de Sud a fost una dintre țările care s-au abținut la votul de anul trecut de la ONU pentru a condamna invazia rusă. Eritreea a votat împotriva deciziei, alături de Rusia, Belarus, Coreea de Nord și Siria.