• Luptătorii ucraineni au zădărnicit săptămâna aceasta încercările Rusiei de a înconjura complet Bkhmut din arcul vestic.
  • Aceștia și-au intensificat contraatacurile, spun analiștii militari care monitorizează orașul-țintă simbolic de pe lista Rusiei.
  • La începutul acestei săptămâni, Prigojin a afirmat că forțele sale controlează tot orașul Bahmut la est de un râu care îl traversează.

Șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, l-a acuzat pe președintele rus și pe șeful său, Vladimir Putin, că i-a tăiat calea în legătură cu apelul său pentru reaprovizionarea cu arme și muniții în bătălia crâncenă din estul Ucrainei.

Pentru a mă face să nu mai cer muniții, toate liniile directe către birouri, către departamente mi-au fost tăiate. Dar adevărata umilință este că au blocat și agențiile de a lua decizii [legate de Wagner]”, a declarat liderul privat al armatei ruse pe Telegram.

La începutul acestei săptămâni, el a afirmat că forțele sale controlează tot orașul Bahmut la est de un râu care îl traversează. Rusia a lansat un baraj de rachete, inclusiv șase rachete de croazieră hipersonice Kinzhal – una dintre cele mai apreciate arme de război ale Moscovei – asupra Ucrainei în primele ore ale zilei de ieri, când oamenii se duceau la culcare.

Recomandări

ELICOPTERUL LUI RAISI S-A PRĂBUȘIT
CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ RAISI A MURIT
CINE ESTE EBRAHIM RAISI?
VERSTAPPEN IA MARELE PREMIU LA IMOLA
DE CE E ROȘU PORTRETUL REGELUI?

Atacurile au făcut ca centrala nucleară ucraineană Zaporojie să fie din nou deconectată de la sistemul energetic al țării, ceea ce a dus la apeluri pentru o zonă de protecție în jurul celei mai mari instalații energetice din Europa.

Rusia a tras 81 de rachete și opt drone asupra Ucrainei în atacurile de dimineață, susține forța aeriană ucraineană.

Săptămâna trecută, șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat că forțele sale au practic înconjurat” Bakhmut, iar miercuri a spus că trupele sale controlează tot orașul la est de un râu care îl traversează.

Săptămâna aceasta a avut loc o schimbare aparentă, deoarece Ucraina a decis să lupte în continuare în Bakhmut, un oraș care a dus greul ofensivei rusești de iarnă în cele mai sângeroase lupte din război.

Având o valoare strategică redusă pentru ofensiva militară a Rusiei, Bahmut s-a transformat într-o fază de măcel al războiului în care forțele rusești sacrifică vieți pentru a-i oferi lui Vladimir Putin singura sa victorie de când a trimis sute de mii de rezerviști în luptă la sfârșitul anului trecut.