• Călugării budiști ridică multe întrebări în rândul oamenilor obișnuiți. Iar acestea au legătură cu modul în care clericii reușesc să trăiască secole întregi chiar și… după moarte.
  • Una dintre poveștile care dovedesc acest lucru s-a întâmplat în Tibet în mai 2020.
  • Creierul călugărului a continuat să funcționeze chiar și la două luni după moarte.

Se crede că secretul se află în tukdam (fenomenul de a fi clinic mort, dar viu), practica de meditație efectuată în prezența unui maestru budist pe moarte.

Se crede că, în această stare, profesorul poate trăi în stare de meditație după moarte. Una dintre poveștile care dovedesc acest lucru s-a întâmplat în Tibet în mai 2020. În acel moment, inima călugărului-șef a încetat să mai bată după ce acesta și-a asumat postura lotusului și a început să mediteze. Discipolii săi i-au supravegheat corpul în fiecare zi, dar nici după două luni acesta nu s-a descompus. Articulațiile erau mobile, pielea era netedă, iar părul a continuat să crească. Se părea că Lobsanga Tseringa pur și simplu a adormit.

Între timp, oamenii de știință au sosit la templu pentru a face câteva encefalograme. Rezultatele i-au șocat la propriu pe medici. Creierul călugărului a continuat să funcționeze chiar și la două luni după moarte. Impulsurile erau slabe, dar erau acolo. Călugării au fost, de asemenea, studiați, inclusiv în timpul meditației profunde. S-a constatat că, în acel moment, corpul reacționa mult mai puțin la stimuli externi.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Nu se știe cu siguranță de ce se întâmplă acest lucru. Poate că creierul, în care rămâne o anumită activitate, menține tonusul întregului organism. Pe de altă parte, sub influența meditației, la moarte sunt secretate anumite substanțe care protejează celulele de descompunere. Oricum ar fi, fenomenul călugărilor budiști rămâne nedovedit pe deplin, dar extrem de interesant atât pentru lumea științifică, cât și pentru oamenii obișnuiți.

Ce este de fapt tukdam?

Este o stare de meditație supremă practicată de unii călugări. Potrivit budiștilor tibetani, sufletul nu dispare odată cu trupul, iar spiritualul se păstrează chiar și după moarte. Acest lucru este evidențiat de tukdam, care începe cu meditația luminii clare”, mintea este eliberată treptat și conștiința este păstrată, obținându-se controlul asupra gândurilor și a corpului. Doar după acest proces de meditație profundă, corpul este eliberat pentru a muri”. Astfel, călugării tibetani care practică tuk-dam după moarte par a fi încă în viață, dar adormiți, sau mai degrabă într-o stare de meditație. Ei nu trebuie să fie deranjați – nu trebuie să se facă zgomot în jurul lor și nu trebuie atinși, pentru ca această călătorie a spiritului” să nu fie perturbată.

Fenomenul prin ochii științei

Potrivit lui Dalai Lama, cel mai mare maestru al școlii budiste Gelug, religia și știința sunt legate, nu sunt în conflict, dar ajung la adevăr pe căi diferite, cu abordări diferite, și trebuie să meargă mână în mână. El a fost cel care a făcut apel la oamenii de știință cu dorința de a găsi o explicație științifică pentru fenomenul observat în cazul morții călugărilor tibetani.

Numeroși oameni de știință, printre care neuroștiințificul Richard Davidson, s-au ocupat de această sarcină dificilă. El a început să facă cercetări pe această temă după moartea unui prieten apropiat, Geshe Sopa, un călugăr tibetan care practica tukdam. Davidson și-a revăzut prietenul la cinci zile după ce a fost constatată moartea clinică a acestuia, iar în exterior călugărul nu se schimbase, ca și cum ar fi fost încă în viață. Acest lucru îl intrigă foarte mult pe neurolog și este hotărât să rezolve misterul.

Richard Davidson este unul dintre fondatorii Centrului pentru o minte sănătoasă de la Universitatea Wisconsin-Madison. Unul dintre proiectele de la centru se numește tukdam” și studiază această stare ultimă.

Davidson este cercetătorul principal al proiectului. El și colegii săi fac un studiu care implică 13 călugări tibetani despre care s-a constatat că au fost în moarte clinică timp de cel puțin 26 de ore și care au practicat tukdam. Studiul a folosit electroencefalografia, iar rezultatele au arătat că niciunul dintre călugări nu a prezentat activitate cerebrală. Acest lucru ridică întrebarea despre ce este de fapt conștiința; se caută semne de conștiință dincolo de minte, dar deocamdată misterul rămâne nerezolvat.