• Președintele american Joe Biden a salutat emiterea de către Curtea Penală Internațională a unui mandat de arestare împotriva omologului său rus, Vladimir Putin.
  • CPI l-a acuzat pe președintele Putin de comiterea de crime de război în Ucraina – lucru pe care președintele Biden a declarat că liderul rus l-a făcut „în mod clar”.
  • Putin ar putea fi acum arestat dacă pune piciorul în oricare dintre cele 123 de state membre ale Curții.

Președintele american Joe Biden a salutat emiterea de către Curtea Penală Internațională a unui mandat de arestare împotriva omologului său rus, Vladimir Putin, scrie BBC.

CPI l-a acuzat pe președintele Putin de comiterea de crime de război în Ucraina – lucru pe care președintele Biden a declarat că liderul rus l-a făcut „în mod clar”. Acuzațiile se concentrează pe deportarea ilegală a copiilor din Ucraina în Rusia de la invazia Moscovei din 2022.

Moscova a negat acuzațiile și a denunțat mandatele ca fiind „scandaloase”.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G

Rusia nu este o țară membră a CPI, ceea ce înseamnă că instanța, cu sediul la Haga, nu are nicio autoritate în această țară. Cu toate acestea, ar putea să-l afecteze pe Putin în alte moduri, cum ar fi imposibilitatea de a călători la nivel internațional. El ar putea fi acum arestat dacă pune piciorul în oricare dintre cele 123 de state membre ale Curții.

Președintele Biden a declarat că, deși curtea nu are nicio influență nici în SUA, emiterea mandatului „reprezintă un punct de vedere foarte puternic”. „A comis în mod clar crime de război”, a declarat el reporterilor.

Națiunile Unite au publicat, de asemenea, un raport la începutul acestei săptămâni, care a constatat că mutarea forțată de către Moscova a copiilor ucraineni în zonele aflate sub controlul său a reprezentat o crimă de război.

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a mulțumit dlui Khan și CPI pentru decizia lor de a formula acuzații împotriva „răului de stat”.

Citește și:

Țara care interzice turiștilor să facă drumeții singuri: „Când călătorești singur, în caz de urgență nu există nimeni care să te ajute”

Coreea de Nord: Aproape 800.000 de persoane s-au oferit voluntari pentru a lupta împotriva SUA

Cele mai populare nume de bebeluși în 2023. Lista din care te poți inspira